- IMKB
% - Altın
6555.38
%0 - Dolar
50.1424
%0 - Euro
55.9074
%0
- GÜNCEL
- RESMİ İLANLAR
- SPOR
- SAĞLIK
- POLİTİKA
- EKONOMİ
- YAZARLAR
- EĞİTİM
- KÜLTÜR SANAT
- DÜNYA
- GENEL
- YEREL
- ASAYİŞ
- ÇEVRE VE İKLİM
- 22:03 - THOMAS REİS: "BUGÜN SAVAŞAN BİR TAKIM GÖRDÜM"
- 21:58 - JOAO PEREİRA: "MAĞLUBİYETE RAĞMEN TAKIMIMIN PERFORMANSINDAN MUTLUYUM"
- 21:42 - ALANYASPOR-TRABZONSPOR: 0-2
- 20:38 - TRENDYOL SÜPER LİG: CORENDON ALANYASPOR: 0 - TRABZONSPOR: 2 (MAÇ SONUCU)
- 19:38 - TRENDYOL SÜPER LİG: CORENDON ALANYASPOR: 0 - TRABZONSPOR: 2 (İLK YARI)
- 19:23 - TFF 2. LİG: ISPARTA 32 SPOR: 0 - ERBAASPOR: 1
- 18:18 - YÜREĞİR ZİRAAT ODASI BAŞKANI DOĞAN: "ÇİFTÇİ KAYIT DIŞI KAYITLARINA BAKILARAK YERİNDE TESPİTLER YAPILMALI"
- 18:08 - DALGALARIN ARASINDA KALAN KADINI SAHİL GÜVENLİK EKİPLERİ KURTARDI
- 17:33 - BÜYÜKŞEHİR’DEN FİKRİYE NİNENİN İNEKLERİNE TIRNAK BAKIMI
- 17:16 - KEPEZ'DE OTODRAG ŞAMPİYONASI SÜRÜYOR
- 17:08 - TARSUS’TA ÇATIDAN DÜŞEN 2 İŞÇİ HAYATINI KAYBETTİ
- 17:08 - NAİME İSMİNİ TAŞIYAN BABAANNE VE TORUNU AYNI GÜN VEFAT ETTİ
- 16:52 - SOLAK KÖYÜ, COP31 YOLUNDA ÖRNEK OLUYOR
- 16:33 - BAKAN KURUM’DAN COP31 ZİYARETÇİLERİNE ÇAĞRI: "SOLAK KÖYÜNÜ GÖRMEDEN GİTMEYİN"
- 16:18 - TARSUS’TA FESTİVAL COŞKUSU SON GÜNDE DE DEVAM ETTİ
EŞREF URAL / JOURNAL-KONUK YAZAR


SOL’UN ÜÇ LANETLİSİ
Bazen kendi kendime düşünüyorum, eğer Türkiye Solunun tarihi aşamalarını yazıyor olsam, hangi durakları yahut hangi büyük kırılmaları öne çıkartırdım diye. Herhalde bu soruya pek çoğumuz “12 Eylül Darbesi, 12 Mart, süreci, Mahirlerin infazı, Denizlerin idamı, 1 Mayıs 78 katliamı” falan diye cevaplar vereceğizdir, öyle tahmin ediyorum. Hiç kuşkusuz bu saydığım tarihsel olaylar Türk Solu açısından büyük kırılma anlarıdır, büyük dönemeçlerdir, kabul ediyorum. Ama benim listemde bu olaylar en başa gelip oturmazlardı. Yani bana bir gün; “Türk Solu neden başaramadı?” diye bir soru yöneltecek olursanız, cevabım yukarıdaki olaylar olmazdı. Ya da şöyle söyleyeyim; söze bu tarihi olayları sıralayarak başlamazdım.
Elbette böyle hacimli bir sualin, bir gazete köşe yazısına sığmayacağının farkındayım ve böyle bir tartışmaya girmeye de hiç niyetim yok. Aslında bu soruyu galiba bu şekilde ve bu açıklıkta benden başka soran da yok! Geçen seneler içinde ömrünün neredeyse tamamını sosyalist Türkiye davasına harcamış birkaç kişiye sormaya çalıştım bu soruyu; ama onlar da, tıpkı bizim İslamcılar gibi, meseleyi alıp gelip “dış güçlere” bağladılar. Hani biliyorsunuz, şu “dış güçler” var ya, hani şu Müslümanların gelişmesini, yücelmesini, güçlenmesini istemeyen ve önlerine bin yıldır sürekli engeller koyan “dış güçler”… Bu minvalde cevaplar aldım sizin anlayacağınız. Emperyalizm ve onun yerli iş birlikçileri falan filan işte.
Ama benim bu suale cevabım böyle karmaşık ve teorik değil, aslında çok basit. Ben, Türk Solunun, az sonra isimlerini sıralayacağım “üç güzel adama” hor baktığı için, onları anlamak yerine lanetlemeyi, aşağılamayı ve hakir görmeyi tercih ettiği için başaramadığını düşünüyorum.
Birisi ve belki de birincisi, Cemil Meriç’tir. Hani şu yazılarında ve eserlerinde zaman zaman İslam’dan, Anadolu’dan, ilimden, bilimden, irfandan söz eden, hani şu bazen eski Türkçe'den kelimeler kullanmaktan çekinmeyen, hani şu 42 yaşında iki gözü de ansızın kapanıveren fikir adamı yok mu? Evet, o Cemil Meriç. Türk Solu onu en verimli ve en çok yoldaşa ihtiyacı olduğu zamanlarda, sırf Avrupa’da yazılan kitapları ezberlemeyi reddetti diye; sosyolojik kavramların her ülkede farklı bir rengi, üslubu, yorumu olur dedi diye “sağcı” ilan etti ve sağcılara teslim etti. Oysa Cemil Meriç kelimenin gerçek anlamıyla seküler-solcu-Marksist bir fikir adamı idi. Nitekim kızı Prof. Ümit Meriç, geçen yıllarda kendisiyle yapılan bir söyleşide, “babam öldüğü güne kadar kendisini hep Marksist olarak gördü” dedi. Ama kimin umurunda ki? Adam İslam diyordu, irfan diyordu, ümran diyordu, Osmanlı diyordu, Türk diyordu… Bunları diyen adamdan Marksist, solcu, sosyalist olur mu? Daha neler! Olsa olsa “gerici” olur!
Solun lanetlediği bir diğer isim de, büyük romancımız Kemal Tahir’dir. Devlet Ana’yı yazdı diye “Osmanlıcı”, Yorgun Savaşçı’yı yazdı diye –neredeyse- Cumhuriyet düşmanı ilan edildi, lanetlendi, taşlandı ve kapı dışarı edildi! Hatta, o kadar aşağıladılar ki, 1980’lerde bazı sosyalist aydınlar, “Kemal Tahir sağcı, Peyami Sefa solcu duruyor, Kemal Tarih’i sağa verelim, Peyami Sefa’yı biz alalım” falan diye dalga geçtiler. Öyle ya! Adam Türk tarihine övgüler düzüyordu, Osmanlıyı anlamak lazım diyordu, Anadolu’yu merkeze alan bir tarih anlayışından söz ediyordu. Şu halde solda ne işi olabilirdi ki, defolup gitsindi!
Ve Attila İlhan. Bana göre 20. yüzyılın en büyük şairlerinden birisidir. Ama tamam da, yani, o da “gereğinden fazla” Kemalist idi! Bu kadarla kalsa yine iyi, milli mücadeleye sürekli övgüler düzüyordu ve “Sarı Paşa’ya”, yani “Gazi Paşa’ya” çok yüksek değer biçiyordu. Sadece bunlar da değil, daha kötüsü de var; bu adam “eli kanlı katil İttihatçı sürülerine” de methiyeler düzüyordu şiirlerinde. Yani bu kadarı da olmazdı! Çünkü Türkiye Soluna böyle “yerel” kavramlar, yerel aktörler yetmiyordu 60’larda, 70’lerde. Daha çok “evrensel” olan “şeylerden” konuşmak gerekirdi! Evrensel demek, uzak beldeler demekti. Meselâ Latin Amerika’dan konuşmak gerekirdi, uzak Asya’dan, Avrupa’dan.
Hülâsâ, yukarıda adlarını saydığım bu üç büyük fikir adamının ahı, Türk Soluna ağır geldi. Hepsi bu kadar.
57 YILLIK BİR ÖMRE SIĞAN BİR CUMHURİYET…MÜJGAN AKBÜLBÜL ÇELİK
BİR KADININ HAYATINDA İŞ, AİLE VE KENDİSİSİBEL ARSLAN
CUMHURİYETİ İNGİLİZLER Mİ KURDU?EŞREF URAL
UTANÇOYA ÖZGÜR
YAN YATMIŞ SEKİZİN DÜŞÜNDÜRDÜKLERİBAHAR UYSAL HAMALOĞLU
COP 31/2 TARIM VE TURİZM: AYNI GELECEĞİN İKİ TEMELİIŞIK YARGIN
BAŞARIYA KOŞANLAR: FEYZA DAĞALYA ŞAHİN
İNUİT MOĞOL TÜRK YURDU GRÖNLAND'DA BİR GÜNHÜSEYİN KARABULUT
SEZON BİTTİ, KİRAYI DA ASKIYA ALABİLİR MİYİZ?TUGAY TOYDEMİR
VEYSEL EFENDİ KAHVECİSİGAZANFER ERYÜKSEL
“KIRKMERDİVEN” EDEBİYAT DERGİSİ VE “ANSAN” 4YUNUS YAŞAR
YENİDEN ÇORUM’A GELDİMMERAL KILINÇ
STOKTA YOKSA SATMA! TÜKETİCİNİN PARASINI KASANDA TUTAMAZSIN!AV İBRAHİM GÜLLÜ
FİBONACCİ’DEN DOĞAL DENGEYEAHMET İLBARS
SUSMAK TARAFSIZLIK MI?DERYA DALMAZ
ANTALYASPOR KAYBETMEDİKAHRAMAN KÖKTÜRK
DİKKAT ÇAĞINDA DEĞERİNİ KAYBEDEN BİLGİMELTEM YUVARLAK
EKOLOJİK ADALET: ÇEVRE KRİZİNİN BEDELİNİ NEDEN EN AZ KİRLETENLER ÖDÜYORCEM ARÜV
EMLAK VE GAYRİMENKUL OFİSLERİ CAN ÇEKİŞİYORAHMET DİKİCİ
ÖLMEYE YATMAK ROMAN KAHRAMANI AYSEL, USTA ROMANCININ KENDİSİ MİYDİ?YALÇIN DUMAN
AZERBAYCAN-BAŞÖRTÜSÜ-OTORİTERLİK / BİR TUTUM OLARAK ÖZGÜRLÜKÇÜLÜKALİ İHSAN DİLMEN
ATATÜRK'ÜN İZİNDE OTELLER-12NİZAMETTİN ŞEN
ÖMÜR HANIM'IN SONBAHAR RİTÜELLERİBİHTER GÖRDÜ
BATI'DA MERAK, BİZDE MASLAHATTARIK ÇELENK
ANTALYA, AVUSTURYALILARIN SONBAHAR TERCİHİNDE İLK SIRADA
COP31'DE SIFIR ATIK SEFERBERLİĞİ
3. ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI FESTİVALİ BAŞLIYOR
SERALARI SEL VURMASINA RAĞMEN SEBZE FİYATLARI DÜŞTÜ
KÜLTÜR YOLU FESTİVALİ'NDE SANAT DOLU BEŞİNCİ GÜN
ÖZDEMİR, KADIN MUHTARLARA ANITKABİR GEZİSİ SÖZÜNÜ TUTTU
19 İLÇENİN PEYNİRLERİ ENVANTER ALTINA ALINIYOR
KIRMIZI HALIDA ŞIKLIK YARIŞI
Tel : 0532 474 99 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim





