- IMKB
% - Altın
4032.983
%0.78 - Dolar
38.5513
%0.26 - Euro
43.6148
%0.17
- 21:23 - Alanya’da 1 Mayıs coşkuyla kutlandı
- 16:23 - Antalya’da turistlerin pazar keyfini yağmur bile bozamadı
- 16:03 - Türk Eğitim Sen'de devir teslim
- 15:43 - Başkan Kotan, Konyaaltı esnafıyla buluştu
- 13:23 - Manavgat’ın özel sporcuları madalyaları topladı
- 11:43 - Boğaçayı’nda yeni canlı türlerine yakın takip
- 10:23 - Antalya’da iki marketin fiyat rekabeti ekmeği 6 TL’ye kadar düşürdü
- 09:43 - 12.türk Tıbbi Onkoloji Kongresi’nde Yapay Zekâ Hastaların Umudunu Resmetti
- 18:23 - Isparta’da son 3 yılda 180 bin meyve fidanı toprakla buluştu
- 16:43 - ATB Meclis Başkan Vekili Bülbül: "İhracat için radikal politikalar geliştirilmeli"
- 16:43 - Kamp, karavan, outdoor, tiny house sektör liderleri Antalya’da
- 16:08 - Şakiroğlu: "Avrupa’da elektrik kesintileri bölgemize ilgiyi artırır"
- 15:13 - Korkuteli’de 156 hacı adayı için uğurlama töreni yapıldı
- 12:53 - GENÇOSD’nin yeni başkanı Ebubekir Tulpar oldu
- 12:45 - Türk-İş'ten Antalya'da 1 Mayıs'a davet var
Binali Efe / KONUK YAZAR





Türkiye ve demokrasi
Doğaldır ki; Türkiye’nin de kendine has tarihsel özellikleri var. Demokrasi, laiklik, eşitlik, pozitif hukuk sistemi, sosyal devlet gibi kavramlar İslam coğrafyası ile ilk buluşturan Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Atatürk’tür.
Demokratik sistemlerin kurumsal yapıları, işleyişi ancak laik/ seküler toplumlarda bir karşılığı olur. Demek ki, - kimileri kabullenmekte zorluk çeksede - demokratik sistemin gereği laik/ seküler bir topluma dönüştük veya dönüşmekteyiz.
Demokratik olgulara her ne kadar da Osmanlı’da Tanzimat ile 1839’da kısmen başlamış olsa da, Mustafa Kemal Atatürk ile daha da anlamlanmıştır. Cünkü onunla tüm bu ‘değerler’ bir devlet sistemine dönüşmüştür. Üstelik zatı hali asker kökenli biri. Dünya’da başka bir örneği de yok.
Dış ülkeler bunu anlamlandıramaz, çünkü kendi tarihlerinde tüm demokratik ve pozitif hukuk kazanımları tabanın tavana dayatmasının bir sonucu olarak gerçekleşmiştir. Coğrafya insanımızın bunu anlamakta güçlük çekmesi ise özellikle 1850’lerden sonra Batı’daki tarihsel kırılma hakkında yeterince ve önyargısız bilgi sahibi olmayışından kaynaklı.
Sanılanın aksine Batı’da ulus devlet modeline geçildiği için toplumlar sekülerleşmedi, ilk evvel rasyonalizm, yani Usçuluk/ Akılcılık hareketi, 1650- 1800), peşin sıra aydınlanma ve Sanayi devrimi ile birlikte üretim şekli ve devlet/ yurttaş münasebetleri zorunlu olarak yeniden düzenlenmesi gerektiği için Batı toplumları sekülerleşti. Kısacası Ulus Devlet’e ve evrilme tercihten ziyade tarihsel gelişmelerin zorunlu bir sonucudur.
Bilmeli ve de fark etmeliyiz ki,
Milli İrade’ye dayalı Ulus devlet modelinin en önemli özelliklerinden biri olan “Sistemin lideri” anlayışı yerine, hala Teokratik sistemlerin anlayışı olan “Liderin sistemi” anlayışında direten toplumlar Ulus devletin ülkülerini yakalayamazlar, çünkü Ulus devlet modeli lidere değil, Milli İrade’ye dayanır. Ulus Devlette lider sistemin öncüsüdür, sistemi belirleyen değil.
Bizde ki farklılık...
Demokrasi, laiklik, askerin önemi v.s…
İmparatorluktan Ulus devlete doğru evrilirken İslam coğrafyası Ulus devlet modeline ne sosyal, ne nesnel, ne de ekonomik v.s., - en azından - “ciddi” denilebilecek bir katkısı olmamıştır. Buna rağmen, en son aşama da olsa, sanırım Dünya tarihinde rastlanmayan bir şey olmuştur: “Atatürk”…
Atatürk, Osmanlı İmparatorluğunun Batı tarzı Askeri Okullar’ında eğitimini tamamlamış olmanın avantajıyla Batının neden güçlendiğini her yönü ile anlamış istisna bir liderdir. Atatürk sadece bilen değil, bildiğini bilince de çıkaran, milletimizin çağı tekrar yakalayabilmesi için, Batının beş asır çok kan dökerek elde ettiği kazanımlarını belki de milletine rağmen ama milletinin menfaati için, üstelik Batı gibi kan da dökmeden, Milli İrade’ye dayalı devlet sistemini adeta armağan etmiştir.
Atatürk, özelikle 17. yy. sonra çağın gereksinimlerinden gitgide kopan bir İslam coğrafyası devletini, çağın gereği olan demokrasi ve pozitif hukuk ile tanıştırması en büyük bir devrim.
5.0’ın konuşulduğu bu çağda Dünya ile rekabet edebilir olmak için şart olan demokrasi, pozitif hukuk, akılcılık, serbest piyasa ekonomisi, laiklik/ sekülarizm’i tavizsiz uygulamadan Dünya ile yarışabilir olunacağını sanmak kuru bir hayalciliktir.
Atatürk, 25 Eylül 1924 yılında Samsun İstiklal Ticaret Okulu’nda:
“Dünya’da her şey için; uygarlık için, hayat için, başarı için en hakiki mürşit ilimdir; fendir. İlim ve fen’nin dışında rehber aramak dikkatsizlik, bilgisizlik, yanlışlıktır!” öğretmelere demesi manidardır.
Batılılar, 1900’den sonra Ağalar ve Aşiret reislerini “Osmanlı zulmü son bulacak, bağımsız olacaksınız” diye onları Osmanlı’ya karşı ayaklandırmıştır. Ortadoğu’da, Batı’nın sınır çizen cetvelini kırabilen tek ülke Türkiye’dir. Bu mucize milletin fedakarlığı ve Atatürk’ün öncülüğü ile gerçekleşmiştir.
Başkaları asker eli ile kurulu devlete faşizmi getirirken, Atatürk, -ki milletimiz daha demokrasinin D’sini, laikliğin L’sini duymamışken, okuma yazma oranı %3 iken - en ileri sistemi milletimize armağan etmiştir. Kıymeti yeterince bilinmemesini bizlerin Batılılar gibi o değerler için yeterince bedel ödemeyişimize bağlıyorum.
Oysa ki, bugün en mütedeyyin kesimin bile ağzından düşürmediği, hatta en doğal mesele olarak gördüğü “Milli İrade” bile Atatürk’ün eseri değil midir?
Antalya piyazı ve...Ömer Yetgin
Roma Yolunu YürüdükKahraman Köktürk
YENİ TREND; SEKÜLER MİLLİYETÇİLİKEşref Ural
Fuarlar ve sosyal faaliyetlerMustafa Yetgin
Deprem gerçeği ve toplanma alanlarıİSA KAVLAK
İDİL URAL ÇOĞRAFYASI’NIN KADİM SAHİPLERİMuharrem Yellice
SANAL OFİSRaziye Gök Aktaş
HEYBEDEKİ BÜYÜK TURP:TÜRKİYEGürsel Kaya
NAZIM’I ABARTISIZ ANMAKYALÇIN DUMAN
Bakü’de iklim anlaşmazlığı: Dünyayı kirletenlerin YüzsüzlüğüMustafa Yıldıran
MUHASEBECİLERİN HAKLI İSYANIKamil Başkonak
CUMHURHİYET’İMİZİN 100 YILINI KUTLARKEN…Binali Efe
Kemer ve temizlik çalışmalarıAdem Vural
SEÇİMEyüp Koçak
Kesik Minare meselesi…Yusuf Katrağ
Antalya’da Turistlerin Pazar Keyfini Yağmur Bile Bozamadı
Atb Meclis Başkan Vekili Bülbül: "İ̇hracat İçin Radikal Politikalar Geliştirilmeli"
Kamp, Karavan, Outdoor, Tiny House Sektör Liderleri Antalya’da
Şakiroğlu: "Avrupa’da Elektrik Kesintileri Bölgemize İlgiyi Artırır"
Gençosd’nin Yeni Başkanı Ebubekir Tulpar Oldu
Tzob Genel Başkanı Bayraktar: "Gençleri Tarımda Tutamıyoruz, Mülteciler Olmasa Bu İşi Götüremeyeceğiz"
Kardelen Soğanlarının Doğadan Sökümü Yasaklandı
Gazipaşa’da Sezonun İlk Kiraz Hasadı Yapıldı
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim