Bugün 19 Nisan 2024 Cuma
  • Antalya21 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2497.486
    %0.54
  • Dolar
    32.5868
    %0.11
  • Euro
    34.8227
    %0.19
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
“Uluslararası bir STK’yız”
11 Ağustos 2022 Perşembe 17:33

“Uluslararası bir STK’yız”

Amerikan derneği olmadıklarını vurgulayan Uluslararası Rotary 2430. Bölge Federasyon Başkanı Emre Öztürk, uluslararası bir sivil toplum kuruluşu olduklarının altını çizdi.

Uluslararası Rotary 2430. Bölge Federasyon Başkanı Emre Öztürk, Antalya’da faaliyet gösteren Rotary kulüplerini ziyaret etti. Antalya’daki gazetecilerle de bir araya gelen Öztürk, yaptıkları çalışmalar hakkında ayrıntılı bilgi verdi. Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Öztürk, uluslararası bir sivil toplum kuruluşu (STK) olduklarını vurguladı. Rotary'nin Türkiye'de yeterince tanınmadığını ve hatta yanlış algıların olduğunu söyleyen Öztürk, Rotary'nin ne olduğundan çok ne olmadığını anlatmak zorunda kaldıklarını söyledi.

sam-3042-001.jpg

TÜRKİYE’DE 39 ŞEHİRDE 10 BİN ÜYE

1905 yılında kurulan ve bugün 1.4 milyon üyesi ile 200'den fazla ülkede etkin olan Rotary' nin Türkiye'de 1955 yılında faaliyetlerine başladığını belirten Öztürk, Türkiye’de 39 şehirde 400 Rotary kulübü bulunduğunu ve 10 bin üyeleri olduğunu açıkladı.

 

“SOSYAL SORUMLULUK PROJELERİ GERÇEKLEŞTİRİYORUZ”

Gerçekleştirdikleri sosyal sorumluluk projeleri hakkında da örneklerle bilgiler veren Öztürk, özellikle pandemi döneminde devlet hastanelerine Covid mücadelesi kapsamında 50'den fazla ventilatör bağışı yaptıklarını, kadın kooperatiflerine yönelik gıda üretim tesisleri kurduklarını, Antalya'daki yangınlarda zarar gören 100'den fazla aileye keçi ve arı kovanı bağışında bulunduklarını, Runtalya koşusundan elde ettikleri gelir ile 100 adet akülü tekerlekli sandalye, 200 adet akıllı baston hibe ettiklerini anlattı. Türkiye'de 28 tane adında Rotary geçen okulları olduğunu ve bu okulların tamamının Rotaryenler tarafından yapılıp Milli Eğitim Bakanlığı'na bağışlandığını da bildiren Öztürk, bununla birlikte her sene 1000 civarında öğrenciye burs verdiklerini ve liderlik programları ile binlerce öğrenciye vizyon kazandırmak amaçlı eğitimler verdiklerini söyledi.

sam-3035.jpg

YAPACAKLARI ÇALIŞMALARI ANLATTI

Önümüzdeki dönemde yapmayı planladıkları çalışmaları da anlatan Öztürk, kısa dönemde Antalya'da yapacakları Barış Konferansı, Uluslararası Golf Turnuvası, genetik metabolik hastalıklara yönelik cihaz bağışı ile Muratpaşa'da bir ortaokula yapacakları altyapı yenileme projelerinin müjdesini verdi.

 

“YETERİNCE TANINMIYORUZ, YANLIŞ ALGILAR VAR”

Rotary'nin Türkiye'de yeterince tanınmadığını ve hatta yanlış algıların olduğunu söyleyen Öztürk, Rotary'nin ne olduğundan çok ne olmadığını anlatmak zorunda kaldıklarını ifade etti. Rotary' nin gizli bir dernek olmadığını, toplantıların tüm misafirlere açık olduğunu, herkesin üye olabileceğini, zenginler kulübü olmadıklarını, her gelir seviyesinden üyelerinin olduğunu, kökü dışarıda bir yapılanma değil tüm Rotary Kulüplerinin dernekler masasında kayıtlı, İçişleri Bakanlığı denetiminde, yasal dernekler olduğunu, bir Amerikan derneği olmadıklarını, uluslararası bir sivil toplum kuruluşu olduklarını vurguladı. Uluslararası bir örgüt olduklarının altını çizerek 21 kişilik yönetim kurulunda geçmişte Türkiye’den de 2 kişinin yer aldığını belirten Öztürk, “Zenginler kulübü değildir. Gizli bir dernek değildir. Kökü dışarıda değildir. Boş vakti çok olan insanların bir araya geldiği bir kulüp değildir. Şahsi menfaat elde etme yeri değildir” dedi.

 

“AMAÇ, DAHA AZ ŞANSLI KESİMLERE YARDIM ETMEK”

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Öztürk, şuana kadar Avrupa Birliği projelerinden bir ödenek almadıklarını açıkladı ve desteklerinin Rotary Vakfı’ndan sağlandığını bildirerek kendi gelir getirici faaliyetleri de olduğunu kaydetti. Rotary ve Lions kulüplerinin organik bir bağı bulunmadığını söyleyen Öztürk, “Onlar da biz de topluma hizmet götürüyoruz. Amaç, toplumda daha az şanslı kesimlere yardım edebilmek” dedi.

sam-3048.jpg

“HER KULÜBÜN KENDİ DİNAMİKLERİ VAR”

İstanbul’da 50’den fazla, Ankara’da 25 ve Antalya’da 9 Rotary kulübü bulunduğunu belirten Öztürk, bir kentte neden çok fazla kulüp bulunduğu şeklindeki soruya şöyle cevap verdi:

“Bölgesel olarak kuruluyor. İnsanların yaşadıkları yerlere yakın kulüpler kuruluyor. Rotary kulüplerinin isimleri genellikle bulundukları bölgelerin, mahallelerin isimleriyle anılıyor. Bu biraz lojistikle ilgili. Her kulübün farklı havası, kendi dinamikleri, amaçları var. Bazı kulüpler meslek hizmetleriyle ilgili, bazıları da sosyal hizmetlerle ilgili çalışmayı daha çok seviyor. Mesela biz Antalya’daki bütün rotaryenlerin tek bir kulüpte olmasını tercih etmiyoruz. 300 kişinin tek bir kulüpte olması bizim tercih ettiğimiz bir şey değil. 20-40 olanlar vardır ama kulüplerde ideal olan sayı 30’dur. Bu da aile yapısını daha iyi koruyabilmek adına. Biz istiyoruz ki bir kulüp içindeki herkes aile ortamında toplantı yapabilsin, birbirinin çoluk çocuğunu bilsin. Kulüpteki sayı artınca tanışıklık biraz azalıyor.”

 

“MASONLUKLA BİR BAĞIMIZ YOK”

Masonlarla organik bir bağları olmadığını söyleyen Öztürk, “Gizli saklı hiçbir şeyimiz yok. Rotary ile masonlar arasında organik ya da inorganik hiçbir bağ yok” şeklinde konuştu. HABER: YUSUF KATRAĞ 

Bu haber toplam 1917 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim