Bugün 19 Mart 2024 Salı
  • Antalya13 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2245.763
    %0.06
  • Dolar
    32.3328
    %0.07
  • Euro
    35.1462
    %-0.16

Binali Efe / KONUK YAZAR

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Binali Efe / KONUK YAZAR

UNESCO Ödüllü Ozan Dertli Divani

11 Mayıs 2022 Çarşamba 13:53
Yirmi birinci asrın ilk çeyreğinde, Alevi-Bektaşi geleneğini sürdüren en önemli Ozanlarındandır.
Birçok kez Üniversite tezlerine konu olmuş biridir.
Şanlıurfa’nın Kısas Köyünde gözlerini dünyaya açan, Aşık Büryanni’nin son beşiği, dünün çocuğu olan Dertli Divani bugün Alevi- Bektaşi inancının yaşayan hazinesidir.
 
Düşünen, okuyan, araştıran, yazar,  şair, bestekar, telli Kuran bağlama ve söz ustası.
Hacı Bektaş Veli dergahı Postnişini ve Serçeşmesi, Veliyettin Hürrem Ulusoy Efendi’nin destur (vekalet) verdiği Halifedir, Dertli Divani.
Dertli Divani’nin bütün eserleri, tartışmasız derin anlamlı, içi dolu, Tanrı’nın birliği ve varlığı (Vahdet-i Vücut) anlayışı ve Alevi- Bektaşi inancının özünü teşkil eden tasavvuf ve felsefi akımına bağlı Yirmi birinci asrın en önemli öncülerindendir.
Dertli Divani’nin bütün eserleri Alevi- Bektaşi felsefesi ve Mistizim yani kalp gözüyle içtenlikle, samimiyeti ifade eden düşünce ürününün ustasıdır.
Dertli Divani, adeta yürüyen bir kütüphanedir. Üretmek için yaratılmış, kendini hakka adamış, halk nazarında  “Hak aşığı” olarak ta bilinen ozan geleneğinin belki de son temsilcisidir. 
Üretmiş olduğu şiir, bestelemiş olduğu Düvaz-ı İmam, tevhid, semah, Cem’de 12 İmam  hizmetti ve çocukluğundan bu güne kadar devam eden erenler cemi, cemaati, sohbet ve muhabbetinde nasip almış, zamanımızın İnsan-ı Kamil mertebesine ulaşmış ender bilgelerden biridir, Dertli Divani.  
Günümüzün ozanı ve baba geleneğinin temsilcisi, Dertli Divani, Alevi- Bektaşi felsefesini besleyen Semah, ilahi, nefes, Düvaz-ı imama, miraçlama gibi dini ve din dışı besteleri başta Arif Sağ, Musa Eroğlu, Güler Duman, Sebahat Akkiraz, Zülfü Livaneli, Serpil Efe, Tolga Sağ, Selda Bağcan, İlyas Salman, Ergün Efe, İlkkay Akkaya gibi birçok ünlü sanatçılar tarafından seslendirilmiştir.
Dertli Divani çok yönlü bir şahsiyet; Araştıran yazan ve üreten kimliği ile, Alevi –Bektaşi inancına sunmuş katkıları yanı sıra, bize göre İnsan-i Kamil mertebesine ulaşan ender Ozan ve bilge kişilerden biridir. ( Kedisine göre İnsan-ı Kamil olmaya ulaşmaya çalışan biri).
UNESCO tarafından ödüllendirilen, Alevi- Bektaşi ozan, araştırmacı yazar, Dertli Divani mahlası Veli Aykut’u “Yaşayan İnsan Hazinesi” seçilerek ödülle laik görünen ender Ozan ve Düşünürlerden biridir.
Binali EFE 
 
 
 
 
Bu yazı toplam 2140 defa okunmuştur.
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim