- IMKB
% - Altın
3997.619
%-1.75 - Dolar
38.4588
%-0.14 - Euro
43.6968
%-0.18
- 11:43 - Boğaçayı’nda yeni canlı türlerine yakın takip
- 10:23 - Antalya’da iki marketin fiyat rekabeti ekmeği 6 TL’ye kadar düşürdü
- 09:43 - 12.türk Tıbbi Onkoloji Kongresi’nde Yapay Zekâ Hastaların Umudunu Resmetti
- 18:23 - Isparta’da son 3 yılda 180 bin meyve fidanı toprakla buluştu
- 16:43 - ATB Meclis Başkan Vekili Bülbül: "İhracat için radikal politikalar geliştirilmeli"
- 16:43 - Kamp, karavan, outdoor, tiny house sektör liderleri Antalya’da
- 16:08 - Şakiroğlu: "Avrupa’da elektrik kesintileri bölgemize ilgiyi artırır"
- 15:13 - Korkuteli’de 156 hacı adayı için uğurlama töreni yapıldı
- 12:53 - GENÇOSD’nin yeni başkanı Ebubekir Tulpar oldu
- 12:45 - Türk-İş'ten Antalya'da 1 Mayıs'a davet var
- 12:23 - Muhtarlar talep etti, Kotan yanıtladı
- 12:23 - Büyükşehir’e ait toplu ulaşım araçları 1 Mayıs’ta ücretsiz
- 11:43 - Antalya Büyükşehir’den indirimli su tarifesi
- 11:38 - Antalya Arkeoloji Müzesi’nin renkli nöbetçileri tavus kuşları
- 11:18 - Başkan Uysal: "Sporu bahis sektöründen kurtarıp mahallelere yaymalıyız"
Eyüp Koçak / Muhabir Türk





Winamp yenilenen yüzüyle geri dönüyor
P2P dosya paylaşım programı olarak hayatımıza giren Lime Wire, Gnutella ağını kullanarak dosya indirmemizi sağlıyordu. O dönemde LimeWire gibi programların çoğalmasıyla, müzik ve film piyasası korsan tehdidiyle karşı karşı kalmıştı. LimeWire kullanıcıları ve benzeri programların kullanıcıları, müzik, yazılım vb. indirmelere yoğun ilgi gösterince, LimeWire ve benzeri programlara 2010 yılında yasak geldi. New York Mahkemesi'nin aldığı kararla bu ve benzeri programlara erişim yasaklanmıştı. Bilgisayar kullanımının tavan yaptığı bu tarihlerde Winamp adında bir program hayatımıza girmişti.
Bilgisayarın toplum hayatına girdiği yıllarda kullanılan efsane bir medya oynatıcısıydı. Bu medya oynatıcısı sayesinde film ve müziklerini rahatlıkla dinleyebiliyorduk. Kişisel bilgisayar ve Android aygıtları için çoklu ortam oynatıcısı olan Winamp, İlk kez 1996 yılında Justin Frankel tarafından geliştirilip yayımlanmıştı. Ortaya çıktığında milyonlarca kullanıcıya sahip olan bu program, farklı dış görünüm ve eklentileriyle dikkat çekmiş, 2005 yılının sonunda 50 milyon kullanıcıya ulaşmıştı. 50 milyon kullanıcı sayısına ulaşan Winamp, Windows Media Player'a ciddi rakip olmayı başarmıştı. Tabi o dönemde büyük bir dönüşüm geçiren müzik ve film sektörü korsan tehdidi ile mücadele ediyordu.
Şarkı albümleri ve filmler internet ortamında ücretsiz indiriliyor, indirilen bu dosyalar işte Winamp gibi programlar aracılığıyla bilgisayardan rahatlıkla dinlenebiliyordu. Valla ne diyeyim bende geçmişte bu programı çok kullanmıştım. Herkesin olduğu gibi benim de kullandığım başucu programlardan bir tanesiydi. Son dönemde dijital müzik platformlarının hayatımıza girmesiyle her programın olduğu gibi bu programın da miadı doldu.
Uzun süre ayakta kalabilmek için mücadele veren Winamp, çevrimiçi müzik platformlarının artmasıyla popülerliğini kaybedince, strateji değişikliğine gitti. Web sitesi ve logosunu yenileyen şirketin yeni bir müzik dinleme platformu olacağı söyleniyor. 90’lı yılların popüler medya yürütücüsü Winamp, ‘müzik, podcast, radyo istasyonu, sesli kitap ve diğer içerik yaratıcılarını ve tüketicilerini bir araya getirmeyi hedefliyor.
Binlerce çevrimiçi müzik platformlarının olduğu bir dünyada hak ettiği yeri alabilecek mi göreceğiz. Şirketin resmi sitesinden, “Yeni nesil için Winamp'ı inşa ediyoruz. Winamp sadece güncellenmekle kalmadı, tamamen yeniden düzenlendi.” Açıklaması yapılmış.
Tabi şu ifadeleri de eklemeden geçmeyelim; 1997’de hizmet veremeye başlayan ve 2013 yılında durdurulan Winamp'ın eski sürümleri, hali hazırda kullanılabiliyor. 14 Ocak 2014 tarihinde Radionomy şirketi Nullsoft şirketinin hisselerini, Winamp ve Shoutcast'ı satın almış, 2019'da Winamp 6'yı yayınlama çalışmaları başarısızlıkla sonuçlanmıştı.
Online müzik endüstrisinde çok güçlü şirketler var ve bu şirketler gelirlerini ciddi oranda artırmaya devam ediyor. Dijital müzik endüstrisinin büyümesi, popüler video paylaşım sitesi Youtube’un da dikkatini çekmiş, pazara youtube müzik adıyla iddialı bir giriş yapmışlardı. Uluslararası Fonogram Sanayisi Federasyonu’nun (IFPI) global müzik raporuna göre, 2020 yılında müzik endüstrisi yüzde 74’lük bir büyüme kaydetti. Müzik sektöründe bu büyümenin yüzde 62’si, dijital platformlardan elde edilen dinlemelerden oluşuyor. Müzik endüstrisinin geçen yıl global anlamda yarattığı toplam gelirin 21.6 milyar dolar olduğunu belirtelim.
Özellikle korona virüsün ortaya çıkmasıyla bu sektör kısa süreli bir çıkmaza girse de, canlı performans yayınları ve yayınların müzik dinleme deneyiminde önemli yer edinmesi bu endüstriyi çıkmazdan kurtardı. Uluslararası Fonogram Sanayisi Federasyonu’nun dünya çapındaki müzik raporuna göre; Müzik lisanslama oranları, 2019 yılına göre yüzde 18'lik bir artış göstermiş. Müzik platformlarına üye olan kullanıcı sayısının ise, dünya genelinde 400 milyona ulaştı. Rapora göre, bu yıl müzik sektöründe dikkat çekici bir büyümede plak satışlarında oldu. Plak satışları yıl içinde %23 artış gösterdi. CD satışlarının payı ise %11,9’da kaldı.
Tik Tok gibi platformlar aracılığıyla müzik tüketilmesinden oluşan gelir hacmi henüz ölçümlenmemiş. Rakamlara bu platformlarda ede edilen rakamlar eklendiğinde, ortaya çok ciddi bir tablo çıkıyor. Yani kısacası Winamp’ın dijital müzik sektörüne girişi, boşuna değil.
Yeni projeler ve teşvik gerek…Ömer Yetgin
Roma Yolunu YürüdükKahraman Köktürk
YENİ TREND; SEKÜLER MİLLİYETÇİLİKEşref Ural
Fuarlar ve sosyal faaliyetlerMustafa Yetgin
Deprem gerçeği ve toplanma alanlarıİSA KAVLAK
İDİL URAL ÇOĞRAFYASI’NIN KADİM SAHİPLERİMuharrem Yellice
SANAL OFİSRaziye Gök Aktaş
HEYBEDEKİ BÜYÜK TURP:TÜRKİYEGürsel Kaya
NAZIM’I ABARTISIZ ANMAKYALÇIN DUMAN
Bakü’de iklim anlaşmazlığı: Dünyayı kirletenlerin YüzsüzlüğüMustafa Yıldıran
MUHASEBECİLERİN HAKLI İSYANIKamil Başkonak
CUMHURHİYET’İMİZİN 100 YILINI KUTLARKEN…Binali Efe
Kemer ve temizlik çalışmalarıAdem Vural
SEÇİMEyüp Koçak
Kesik Minare meselesi…Yusuf Katrağ
Atb Meclis Başkan Vekili Bülbül: "İ̇hracat İçin Radikal Politikalar Geliştirilmeli"
Kamp, Karavan, Outdoor, Tiny House Sektör Liderleri Antalya’da
Şakiroğlu: "Avrupa’da Elektrik Kesintileri Bölgemize İlgiyi Artırır"
Gençosd’nin Yeni Başkanı Ebubekir Tulpar Oldu
Tzob Genel Başkanı Bayraktar: "Gençleri Tarımda Tutamıyoruz, Mülteciler Olmasa Bu İşi Götüremeyeceğiz"
Kardelen Soğanlarının Doğadan Sökümü Yasaklandı
Gazipaşa’da Sezonun İlk Kiraz Hasadı Yapıldı
Antalya Sürdürülebilir Turizmin Yeni Lideri Oluyor
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim