- IMKB
% - Altın
4841.425
%0.37 - Dolar
41.2747
%0.03 - Euro
48.4529
%-0.28
- GÜNCEL
- RESMİ İLANLAR
- SPOR
- SAĞLIK
- POLİTİKA
- EKONOMİ
- YAZARLAR
- EĞİTİM
- KÜLTÜR SANAT
- DÜNYA
- GENEL
- YEREL
- ASAYİŞ
- ÇEVRE VE İKLİM
- 15:48 - ANDIRIN’DA ORMAN YANGINI BÜYÜMEDEN SÖNDÜRÜLDÜ
- 15:43 - TARSUS’TA YOL ÇALIŞMALARIYLA ULAŞIM GÜVENLİĞİ ARTIYOR
- 15:28 - TARSUS’TA A MİLLİ TAKIM MAÇI COŞKUYLA İZLEDİ
- 15:23 - BOYA VE MOBİLYA ATÖLYELERİNE YAKIN NOKTADA ÇIKAN YANGIN KORKUTTU
- 15:13 - OSMANİYE’DE ÇIKAN ORMAN YANGINI SÖNDÜRÜLDÜ
- 15:13 - HATAY’DA EVE GİREN YILANLARI İTFAİYE YAKALADI
- 15:08 - KIRIKHAN’DA ÇÖPLÜK YANGINI
- 15:08 - TARSUS’TA MİLLİ HEYECAN VE ETKİNLİK BİR ARADA YAŞANDI
- 15:03 - OKULLAR AÇILDI, DÜNYACA ÜNLÜ SAHİLDEKİ YOĞUNLUK YARI YARIYA DÜŞTÜ
- 14:58 - MERSİN’DEKİ ’KUŞ PAZARI’ KALDIRILDI
- 14:48 - ALKOLLÜ SÜRÜCÜ 5 YILDA 8 KEZ YAKALANDI: 37 BİN TL CEZA KESİLDİ
- 14:48 - EVDE MAHSUR KALAN ÇOCUK İŞ MAKİNESİ YARDIMIYLA KURTARILDI
- 14:43 - ADANA YÜREĞİR’DE BAŞKANIN ŞİRKETİNE GİRİLİP KOLTUĞUNA ATEŞ EDİLDİ
- 14:33 - ZİHİNSEL ENGELLİ GENÇ KIZA CİNSEL SALDIRIDAN YARGILANAN SANIKTAN "UYUYORDUM" SAVUNMASI
- 14:33 - ALKÜ, TEKNOFEST 2025’TE ÇİFTE GURUR YAŞATTI
EYÜP KOÇAK / MUHABİR TÜRK- KONUK YAZAR





Winamp yenilenen yüzüyle geri dönüyor
P2P dosya paylaşım programı olarak hayatımıza giren Lime Wire, Gnutella ağını kullanarak dosya indirmemizi sağlıyordu. O dönemde LimeWire gibi programların çoğalmasıyla, müzik ve film piyasası korsan tehdidiyle karşı karşı kalmıştı. LimeWire kullanıcıları ve benzeri programların kullanıcıları, müzik, yazılım vb. indirmelere yoğun ilgi gösterince, LimeWire ve benzeri programlara 2010 yılında yasak geldi. New York Mahkemesi'nin aldığı kararla bu ve benzeri programlara erişim yasaklanmıştı. Bilgisayar kullanımının tavan yaptığı bu tarihlerde Winamp adında bir program hayatımıza girmişti.
Bilgisayarın toplum hayatına girdiği yıllarda kullanılan efsane bir medya oynatıcısıydı. Bu medya oynatıcısı sayesinde film ve müziklerini rahatlıkla dinleyebiliyorduk. Kişisel bilgisayar ve Android aygıtları için çoklu ortam oynatıcısı olan Winamp, İlk kez 1996 yılında Justin Frankel tarafından geliştirilip yayımlanmıştı. Ortaya çıktığında milyonlarca kullanıcıya sahip olan bu program, farklı dış görünüm ve eklentileriyle dikkat çekmiş, 2005 yılının sonunda 50 milyon kullanıcıya ulaşmıştı. 50 milyon kullanıcı sayısına ulaşan Winamp, Windows Media Player'a ciddi rakip olmayı başarmıştı. Tabi o dönemde büyük bir dönüşüm geçiren müzik ve film sektörü korsan tehdidi ile mücadele ediyordu.
Şarkı albümleri ve filmler internet ortamında ücretsiz indiriliyor, indirilen bu dosyalar işte Winamp gibi programlar aracılığıyla bilgisayardan rahatlıkla dinlenebiliyordu. Valla ne diyeyim bende geçmişte bu programı çok kullanmıştım. Herkesin olduğu gibi benim de kullandığım başucu programlardan bir tanesiydi. Son dönemde dijital müzik platformlarının hayatımıza girmesiyle her programın olduğu gibi bu programın da miadı doldu.
Uzun süre ayakta kalabilmek için mücadele veren Winamp, çevrimiçi müzik platformlarının artmasıyla popülerliğini kaybedince, strateji değişikliğine gitti. Web sitesi ve logosunu yenileyen şirketin yeni bir müzik dinleme platformu olacağı söyleniyor. 90’lı yılların popüler medya yürütücüsü Winamp, ‘müzik, podcast, radyo istasyonu, sesli kitap ve diğer içerik yaratıcılarını ve tüketicilerini bir araya getirmeyi hedefliyor.
Binlerce çevrimiçi müzik platformlarının olduğu bir dünyada hak ettiği yeri alabilecek mi göreceğiz. Şirketin resmi sitesinden, “Yeni nesil için Winamp'ı inşa ediyoruz. Winamp sadece güncellenmekle kalmadı, tamamen yeniden düzenlendi.” Açıklaması yapılmış.
Tabi şu ifadeleri de eklemeden geçmeyelim; 1997’de hizmet veremeye başlayan ve 2013 yılında durdurulan Winamp'ın eski sürümleri, hali hazırda kullanılabiliyor. 14 Ocak 2014 tarihinde Radionomy şirketi Nullsoft şirketinin hisselerini, Winamp ve Shoutcast'ı satın almış, 2019'da Winamp 6'yı yayınlama çalışmaları başarısızlıkla sonuçlanmıştı.
Online müzik endüstrisinde çok güçlü şirketler var ve bu şirketler gelirlerini ciddi oranda artırmaya devam ediyor. Dijital müzik endüstrisinin büyümesi, popüler video paylaşım sitesi Youtube’un da dikkatini çekmiş, pazara youtube müzik adıyla iddialı bir giriş yapmışlardı. Uluslararası Fonogram Sanayisi Federasyonu’nun (IFPI) global müzik raporuna göre, 2020 yılında müzik endüstrisi yüzde 74’lük bir büyüme kaydetti. Müzik sektöründe bu büyümenin yüzde 62’si, dijital platformlardan elde edilen dinlemelerden oluşuyor. Müzik endüstrisinin geçen yıl global anlamda yarattığı toplam gelirin 21.6 milyar dolar olduğunu belirtelim.
Özellikle korona virüsün ortaya çıkmasıyla bu sektör kısa süreli bir çıkmaza girse de, canlı performans yayınları ve yayınların müzik dinleme deneyiminde önemli yer edinmesi bu endüstriyi çıkmazdan kurtardı. Uluslararası Fonogram Sanayisi Federasyonu’nun dünya çapındaki müzik raporuna göre; Müzik lisanslama oranları, 2019 yılına göre yüzde 18'lik bir artış göstermiş. Müzik platformlarına üye olan kullanıcı sayısının ise, dünya genelinde 400 milyona ulaştı. Rapora göre, bu yıl müzik sektöründe dikkat çekici bir büyümede plak satışlarında oldu. Plak satışları yıl içinde %23 artış gösterdi. CD satışlarının payı ise %11,9’da kaldı.
Tik Tok gibi platformlar aracılığıyla müzik tüketilmesinden oluşan gelir hacmi henüz ölçümlenmemiş. Rakamlara bu platformlarda ede edilen rakamlar eklendiğinde, ortaya çok ciddi bir tablo çıkıyor. Yani kısacası Winamp’ın dijital müzik sektörüne girişi, boşuna değil.
SUYU ARAYAN ÜLKEEŞREF URAL
DURUŞMA / TARTIŞMA AŞAMASIPROF DR SAMİ SELÇUK
GEÇMİŞİYLE TERS DÜŞEN ERDOĞANALİ İHSAN DİLMEN
BİR TÜRKÜNÜN ARKA SOKAKLARIGAZANFER ERYÜKSEL
OKULLAR AÇILIRKENHALİL ERDEM
MUSTAFA KEMAL’İ SEVMEYENLER OKUSUNPROF DR RAMAZAN DEMİR
PASSOLİGİN ANTALYASPOR'A GARAZI MI VAR?KAHRAMAN KÖKTÜRK
DEMOKRASİ SANDIKTAN DEĞİL, MAHKEME KORİDORUNDAN MI ÇIKACAK?ERDOĞAN KAHYA
TUNCAY ÖZMEN'İN GÖREV YERİ NEDEN DEĞİŞTİRİLDİ?SÜLEYMAN EKİN
KURTLAR VADİSİ İLE İZMİR MARŞI ARASINDA SIKIŞMAKTARIK ÇELENK
KÖY ENSTİTÜLERİ TARTIŞMASI: KAPATILMA SÜRECİMUHARREM YELLİCE
VATANDAŞIN CANI ÇOK YANACAK!GÜRSEL KAYA
2026 İÇİN ZORUNLU BİR DÖNÜŞÜMHÜSEYİN BARANER
SAHTE İŞLERİN SORUMLUSU KİM?RAZİYE GÖK AKTAŞ
EFSUNKÂR DEMOKRASİNURİ SEZEN
78 KUŞAĞI BİR ROBİN HOOD KUŞAĞI MIYDI?YALÇIN DUMAN
Bitmeyen sorun…ÖMER YETGİN
GÜVENSİZLİK ÇAĞINDA EKONOMİPROF DR MUSTAFA YILDIRAN
Kaldırım işgalleri meselesiMustafa Yetgin
Bayram tatilleri; kamu ve özel sektör çalışanı arasındaki derin farklarİSA KAVLAK
MUHASEBECİLERİN HAKLI İSYANIKamil Başkonak
CUMHURHİYET’İMİZİN 100 YILINI KUTLARKEN…BİNALİ EFE
Kemer ve temizlik çalışmalarıAdem Vural
SEÇİMEYÜP KOÇAK
Tel : 0532 474 99 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim