Bugün 06 Mayıs 2024 Pazartesi
  • Antalya17 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2390.367
    %0.00
  • Dolar
    32.335
    %0.00
  • Euro
    34.7427
    %0.00

Binali Efe / KONUK YAZAR

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Binali Efe / KONUK YAZAR

Benden söylemesi

31 Mayıs 2018 Perşembe 00:04

  Artık CHP bundan böyle daha fazla şapkasını önüne koyarak düşünmemek zorunda kalacak.

   CHP’nin Alevilere karşı bu tutumu böyle devam ederse fazla zaman geçmeden hem Aleviler içinde hem de  genel olarak büyük güç kaybına uğrayacak. Bu, ana muhalefet parti unvanını HDP’ye kaptırabilir anlamına da gelebilir.

   Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Merkezinin görevlendirdiği, Alevi Enstitüsü’nün muhtelif dönemlerde yapmış olduğu kamuoyu araştırmalarına göre; CHP’nin bir önce ki Genel başkanı Sayın Deniz Baykal döneminde Türkiye genelinde Alevilerden aldığı oy %65 iken Sayın Kılıçdaroğlu’nun Genel başkanlığı ile %10 artış göstererek %75 civarına yükseldiğini gösteriyor.

   CHP saflarında milletvekili, belediye başkanı ve benzeri görevlere gelmenin, çoğunluk esasına dayalı seçim sisteminin hakkaniyetli şekilde çalıştırılmadığını, bundan dolayı Aleviler CHP’ye kırgın, yılgın ve dargın olduklarını artık her ortamda ifade eder oldular.

    Birçok Alevi yurttaşı, CHP’nin bu tutumunu değiştirmeyeceğini, seçmen olarak dikkate alınmayacağını düşünüyor. Çağdışı bir anlayış olan “Alevi oyları çantada keklik” deyimini haksız ve üzücü bir söylem olduğunu ifade ederek, istemeye istemeye Atatürk’ün emaneti partisinden ayrılarak, kendilerine daha yakın gördükleri HDP’ye oy vereceklerini gözlemliyorum.

   HDP, CHP’nin bu eksiğini görmüş olmalı ki; Türkiye’nin birçok kentinde olduğu gibi Antalya’da da seçilmesi kuvvetle muhtemel olan birinci, ikinci ve üçüncü sıralara Alevi ve solcu aday göstermiş durumda. HDP’nin bu atılımı Antalya’da yaşayan Alevileri son derece mutlu ve umutlu kılmıştır.

   300 binden fazla Alevinin yaşadığı Antalya’da CHP’nin bu dönemde birkaç Alevi adayı seçilebilecek sıralarda gösterileceği beklentisi vardı. Ama yine olmadı ve yine vuslat bir başka bahara ertelendi. Tabi ki haklı olarak Antalya’da yaşayan Aleviler bu kaçıncı ertelenen bahar diye soruyor.

   HDP, Aleviler tarafından tanınan, bilinen, entelektüel bilgi ve birikim sahibi olan, kişiliği, karakteri ve dik duruşuyla tüm Alevilerin kalbinde taht kuran, Pir Sultan Abdal derneğinin eski genel başkanlığını yapmış, Araştırmacı yazar Kemal Bülbül gibi birini Antalya’da birinci sırada milletvekili adayı göstermiş durumda. Kemal Bülbül’ün Antalya’da aday gösterilmesi HDP’nin iki, hatta üç milletvekili çıkaracağı havasını bile yaratmış durumda.

 

  Alevi yurttaşların CHP tarafından ciddiye alınmadıkları her kentte olduğu gibi Antalya’da gözlemlemek mümkün. Sokağa çıktığınızda rastlayacağınız dört Alevi, solcu veya sosyaliste oyunuzu kime vereceğini sorsanız; dört kişinden ikisi size şunu diyeceğinden emin olabilirsiniz: “Cumhurbaşkanlık seçiminde Muharrem İnce’ye, milletvekilli seçimindeyse oyunu HDP’ye vereceğini söyleyecektir.

   Başta CHP bundan sonra şapkasını önüne koyarak çok ama çok düşünmelidir, tespitini haklı olarak tekrarlamak durumundayız. Ek olarak şu soruyu da soralım: Asırlık çınar olan partimiz CHP’yi kim, neden bu hale getirdi?

  CHP Türkiye’de olduğu gibi Antalya’da da neden bu hale düştüğünü başta il başkanı Sayın Ahmet Kumbul olmak üzere, Antalya Milletvekilleri ve Genel merkez oturup düşünmelidir.

Bu dostun acı söylemesi olarak anlaşılmalıdır, benden söylemesi.

Bu gidişin sonu hüsrandır.

Bu yazı toplam 4505 defa okunmuştur.
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim