Bugün 02 Mayıs 2024 Perşembe
  • Antalya25 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2391.91
    %-1.46
  • Dolar
    32.3216
    %-0.58
  • Euro
    34.6843
    %-0.51

Mustafa Yetgin

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Mustafa Yetgin

Çevremizi temiz tutmalıyız

01 Ağustos 2023 Salı 08:39
Sağlıklı bir çevre, güvenli bir ortam sözle değil icraatlarla ve projelerle olur.
 
Söz konusu sağlığımız olunca ve daha temiz yaşanabilir bir ortam hedefi olunca küçüklü – büyüklü projeler oluşturulması lazım.
 
Mesela sahil kenarlarına baktığım zaman en çok üzüldüğüm meselelerin başında sahillerde çöp atıkları her geçen gün artmakta.
 
Aynı şekilde kumlarda sigara izmaritleri, karpuz kabukları, çekirdek kabukları neredeyse kumlarla iç içe olmuş durumda.
 
Nasıl görmek istiyorsak öyle bırakmalıyız sözünü hatırladım bu görüntülerde.
 
Maalesef çevre bilinci, çevre sağlığı kültürü yeterince oluşmuş değil.
 
Bunun yanı sıra geçtiğimiz günlerde oldukça faydalı bir çalışma başlatıldı.
 
Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin öncülüğünde, Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV) ve Ekolojik Araştırmalar Derneği (EKAD) iş birliği ile başlatılan, Uluslararası Koruma Kolektifi’nin TCEF programı kapsamında desteklenen, kıyı ve denizlerimizdeki plastik kirliliğine dikkat çekmeyi amaçlayan “Plastiksiz Kıyılar, Plastiksiz Sular” Projesi’nin açılışı Konyaaltı Sahili’nde yapıldı.
 
Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin çevre ve doğa dostu çalışmaları kapsamında Konyaaltı Plajı’nda ev sahipliğini yaptığı, Türkiye Çevre Eğitim Vakfı ve Ekolojik Araştırmalar Derneği (EKAD) işbirliği ile yürütülen 'Plastiksiz Kıyılar, Plastiksiz Sular' projesinin tanıtımı için Konyaaltı EKDAĞ Sosyal Tesislerinde etkinlik düzenlendi. 24 Temmuz - 5 Ağustos tarihleri arasında anket, sergi, yarışma gibi farkındalık yaratacak çeşitli etkinlikler ile sürdürülecek proje Konyaaltı ve Serik Boğazkent plajlarında gerçekleşecek.
 
Söz konusu proje kapsamında, yurt içi ve yurt dışındaki üniversitelerinden 45 gönüllü çevreci öğrencinin katılımıyla Konyaaltı Sahili'nde yapılan temizlikte çok sayıda plastik, izmarit, kağıt, karton, cam ve metal gibi çöpler toplandı. Toplanan çöpler türlerine göre ayrılarak farkındalık yaratmak adına plajda sergilendi. Konyaaltı Sahili EKDAĞ Sosyal Tesisleri’nde açılan stantta vatandaşlar, plastik atıklar ve deniz çöpleri hakkında bilgilendirildi, tek kullanımlık plastiklere alternatif ürünleri görme fırsatı yakaladı.
 
Plastiğin kıyı ve deniz ekosisteminin en büyük problemlerinden biri olduğuna dikkat çeken Antalya Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, “Yapılan araştırmalarda deniz çöplerinin yaklaşık yüzde 90’ının plastik kaynaklı olduğu ortaya çıktı. Her gün on
 
binlerce kişinin geldiği dünyaca ünlü Konyaaltı sahilinde de Büyükşehir Belediyesi ekipleri 24 saat esaslı, 110 kişilik ekibiyle hafta içi günde 30 ton, hafta sonu ise günde 50 ton çöp topluyor. Yani günde ortalama 3 kamyon çöp toplanıyor. Deniz çöpleri ile mücadele konusunda Büyükşehir Belediyesi’nin dere atık kapanları, hayalet ağlar yani atık balıkçı ağları toplama, deniz süpürgesi gibi projeleri bulunuyor. Bunların yanı sıra kıyıların korunmasına yönelik deniz araçlarının denetimi, istilacı türlerle mücadele, Mavi Bayraklı plaj sayısının artışı gibi çalışmaları var” dediler.
 
Bu tarz çalışmaların artarak devam etmesi dileğimle.
 
Sağlıcakla kalın.
Bu yazı toplam 893 defa okunmuştur.
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim