Bugün 02 Mayıs 2024 Perşembe
  • Antalya17 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2412.135
    %-0.63
  • Dolar
    32.2988
    %-0.62
  • Euro
    34.6561
    %-0.46

Mustafa Yetgin

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Mustafa Yetgin

Çoban haritası

31 Temmuz 2023 Pazartesi 08:40
Besicilik, balıkçılık, üreticilik için oldukça uygun bir iklime sahip bulunmaktayız.
 
Antalya 19 ilçesiyle birlikte bu anlamda hakikaten çok uygun arazi ve toprak yapısına sahip.
 
Aynı zamanda turizm ile birlikte tarımın daha da gelişmesi için çok önemli bir potansiyel var.
 
Gazipaşa’dan Gündoğmuş’a kadar, Kaş’tan Serik ilçemize kadar bilhassa tarımın yanında hayvancılık da giderek gelişmekte.
 
Besiciliğin daha da gelişmesi için öncelikle mera alanlarının korunması lazım.
 
Bunun yanında teşvik anlamında yeni çalışmalar ortaya konması lazım.
 
Bu çalışmaların yanı sıra yerel belediyeler de bazı projeler oluşturmakta.
 
Mesela Antalya Büyükşehir Belediyesi hayvancılığı sürdürmek, geliştirmek ve desteklemek amacıyla gerçekleştirdiği çalışmalara bir yenisini daha ekliyor. Çobanların eksiklik ve ihtiyaçlarını belirlemek üzere Çoban Haritası oluşturuluyor. Yayla yayla gezerek toplanacak bilgilerle hazırlanacak Çoban Haritası Antalya’da hayvancılığın sürdürülebilir hale gelmesine önemli bir katkı sağlayacak.
 
Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’na bağlı ekipler, oluşturulacak “Çoban Haritası” için Antalya’da hayvancılığın yoğun olarak yapıldığı bölgelerde yaz aylarında yaylaya çıkan üreticileri yerinde ziyaret edip inceleme yapıyor. Bu kapsamda ilk ziyaret Korkuteli İmecik Mahallesi’ne yapıldı. Büyükşehir ekipleri burada yaşayan çobanların yaşam mücadelesini yerinde görüp, incelerken, Büyükşehir veterinerleri hayvanlara ücretsiz muayene hizmeti gerçekleştirdi.
 
Söz konusu yeni proje hakkında bilgi veren Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı yetkilileri, “Kırsal kesimlerde yaşayan çobanlarımıza destek olmak amacıyla bir çalışma yapıyoruz. İmecik Mahallesi’nde hayvancılık faaliyeti sürdüren üreticilerimizi ziyaret ederek eksiklerini dinledik. Tüm yetiştiricilerin bilgilerini alarak, konumlarını belirledik ne kadar hayvanları olduğunu tespit ettik. Antalya’da yoğun olarak yapılan hayvancılık faaliyetinin sürdürülebilirliğini sağlamak için doğru desteklerde bulunmak istiyoruz. Ayrıca veteriner hekimlerimizle küçükbaş veya büyükbaş hayvanları ücretsiz muayene edip dış parazit ilaçlama hizmeti veriyoruz. Hayvanların barındıkları alanların da ilaçlamasını gerçekleştiriyoruz. Kırsal kesimdeki vatandaşların ihtiyaç listesi belirlenip çoban haritasını çıkardıktan sonra çobanlarımızın yaylalardan inmeden ihtiyaçlarını yerinde temin etmeyi planlıyoruz.” Dediler.
 
Hayvancılıkla uğraşan ailelerin işlerini biraz daha kolaylaştıracak bu tarz pratik çözümler ve çalışmaların sayısı artmalı.
 
Sağlıcakla kalın.
Bu yazı toplam 534 defa okunmuştur.
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim