- IMKB
% - Altın
6904.47
%0.43 - Dolar
45.3739
%-0.07 - Euro
53.4907
%-0.12
- GÜNCEL
- RESMİ İLANLAR
- SPOR
- SAĞLIK
- POLİTİKA
- EKONOMİ
- YAZARLAR
- EĞİTİM
- KÜLTÜR SANAT
- DÜNYA
- GENEL
- YEREL
- ASAYİŞ
- ÇEVRE VE İKLİM
- 18:03 - SERİNLEMEK İÇİN AKSU ÇAYI’NA GİREN 3 GENÇTEN BİRİ AKINTIYA KAPILARAK KAYBOLDU
- 17:08 - ANTALYA’DA OKUL SERVİSİ ŞARAMPOLE DEVRİLDİ: 6 ÖĞRENCİ YARALI
- 16:13 - OSMANİYE’DE ELEKTRİKLİ MOTOR ALEVLERE TESLİM OLDU
- 15:58 - KADIN SANAYİCİLERDEN "BİLİM VE SEVGİ" DOLU BİR GÜN
- 15:58 - REYHANLI SALDIRISINDA HAYATINI KAYBEDEN 53 KİŞİ ANILDI
- 15:48 - DÖRTYOL’DA TRAFİK KAZASI: 2 YARALI
- 15:43 - BÜYÜKŞEHİR FUTBOL AKADEMİSİ KAYITLARI BAŞLIYOR
- 15:38 - OKUL SALDIRGANININ ANNESİ EMEKLİLİK DİLEKÇESİ VERMİŞ
- 15:33 - İSTANBUL LİDER KOLEJİ ÖĞRENCİSİNDEN DÜNYA BAŞARISI
- 15:31 - ANTGİAD 2. ÖDÜLLÜ SATRANÇ TURNUVASI BÜYÜK HEYECANA SAHNE OLDU
- 15:28 - MERSİN’DE ENGELLİLER HAFTASI ETKİNLİKLERİ BAŞLADI
- 15:19 - NİSAN AYI GÜVENLİK VE ASAYİŞ BİLGİLENDİRME TOPLANTISI YAPILDI
- 15:18 - KAHRAMANMARAŞ’TA 12 FARKLI NOKTADA KAPSAMLI SICAK ASFALT ÇALIŞMASI
- 15:18 - 8 ÜLKENİN KATILDIĞI GASTRONOMİ YARIŞMASINDAN KAHRAMANMARAŞLI ÖĞRENCİLER MADALYALARLA DÖNDÜ
- 15:13 - ADANA’DA KURBANLIK FİYATLARI BELİRLENDİ
KAHRAMAN KÖKTÜRK / KONUK YAZAR


Diyetisyen Burcu Köroğlu Karaciğer Yağlanmasını Yazdı
Akdeniz Üniversitesi Göynük Mutfak Sanatları Meslek Yüksekokulu öğrencilerimiz arasında sayabileceğim Duygu Köroğlu kardeşimin yazdıklarını sizlere aktarıyorum. Seçtiği konu, benim de muzdarip olduğum karaciğer yağlanması konusu.
Karaciğer, vücudumuzda toksinlerin arındırılması, safra ve sindirim enzimlerinin üretilmesi, A, D, E, K vitaminlerinin ve proteinlerin emilimi gibi hayati öneme sahip işlevleri yerine getirir. Karaciğerdeki yağ miktarının %10’u geçmesi, karaciğer yağlanması olarak adlandırılır ve bu durum yaşamsal fonksiyonlarımızda ciddi hasarlara yol açabilir. Aşırı yağ birikimi zamanla iltihaba, kronik karaciğer rahatsızlıklarına ve karaciğer yetmezliğine neden olabilir. Ülkemizde her dört yetişkinden birinde karaciğer yağlanması görülmektedir ve bu oldukça yüksek bir orandır. Karaciğer, kendini yenileyebilme yeteneğine sahip bir organdır; bu sayede yağlanma daha ciddi sonuçlara yol açmadan geri döndürülebilir. Ancak bunu başarmak için beslenme ve yaşam tarzımızda belirli değişiklikler yapmamız gerekir. Atacağımız ilk adım sağlıklı beslenmeye başlamak, fiziksel aktiviteyi arttırmak ve obez kişilerde vücut ağırlığının %10’unu kaybetmek olmalıdır. Yapılan çalışmalar, kilo kaybının yağlanmayı önemli ölçüde azalttığını kanıtlamıştır.
Karaciğer yağlanmasının artması; alkol tüketimi, obezite, insülin direnci, diyabet, metabolik sendrom, hızlı kilo kaybı, aşırı fruktoz tüketimi, beslenme bozuklukları ve bilinçsiz ilaç tüketimi gibi birçok sebebe bağlı olabilir.
Glisemik indeksi düşük, probiyotik ve posa içeriği zengin besinler tercih edilmelidir. Mevsiminde brokoli, pazı, ıspanak, brüksel lahanası, pancar ve karahindiba otu kullanılabilir. E vitamininden zengin kabak çekirdeği, probiyotik içeriği yüksek yoğurt ve kefir, ev yapımı turşular, Omega-3’ten zengin somon, sardalya ve ton balığı tüketilmelidir. Günde en az 2,5-3 litre su içilmelidir. Karaciğer dostu olan enginar sofralara eklenmelidir. Enginar, karaciğeri temizlemesinin yanı sıra safranın kolay akışını sağlar. Haftada en az 3 gün yürüyüş yaparak fiziksel aktivite artırılmalı ve düzenli hale getirilmelidir.
Basit karbonhidrat ve şeker içeren besinlerin fazla tüketimi, vücutta depolanarak karaciğer yağlanmasına zemin hazırlar ve aynı zamanda tip 2 diyabet oluşumuna sebep olur. Bu nedenle, işlenmiş karbonhidratlar ve paketli ürünler yerine daha az işlenmiş tam buğday ve tahıllı ürünler tercih edilmelidir. Kolesterolden zengin katı yağlar, çok yağlı etler ve işlenmiş et ürünleri tüketimi sınırlandırılmalıdır. Aşırı alkol tüketen bireylerin alkol tüketimini azaltması ve zamanla tamamen bırakması gerekmektedir. Fruktoz sebebiyle aşırı meyve tüketiminden de kaçınılmalıdır.
HIDIRELLEZ VE AYNI KÖKÜN DALLARIHASAN YAKUP CANGÜVEN
BADEM AĞACI HER ÇİÇEKLENDİĞİNDE YÜREĞİMİ UZATIYORUMBAHAR UYSAL HAMALOĞLU
YÛNUS EMRE DÎVÂNI KARAMAN NÜSHASI, SAĞLIĞINDA 1300’DE YAZILDIYUNUS YAŞAR
KRAL KILAVUZ OLMADAN: DİJİTAL ÇAĞDA GÜVEN VE KATILIMIŞIK YARGIN
CAN SUYUMŞEBNEM YAPA ÖZTOPRAK
EKSİK BİR PAZARIN GÖRKEMLİ MİRASIMÜJGAN AKBÜLBÜL ÇELİK
SİYASETİN DİLİ DÖNÜP SAHİBİNİ VURURPROF DR RAMAZAN DEMİR
CHP İL BAŞKANI 'ETİK' VE 'DEMOKRASİ' DEMİŞ!..VEDAT GÜRHAN
ÖVÜNDÜĞÜMÜZ DİZİLER, TURİZMİN TANITIMINA YARAR MI?NİZAMETTİN ŞEN
ANNE OLMAK, ANNE KALMAKGÖZDE SARI
HAYATIN FIRTINALARINDA AYAKTA KALMA SANATIAHMET İLBARS
KUMLUCA TURİZMİ YÖRÜK ŞENLİKLERİNE SIĞMAZMUHARREM YELLİCE
BİR ANLAMI VARMIŞSÜLEYMAN EKİN
OĞUZHAN ÖZENCİ, ŞAKA MI BU?YAVUZ ALİ SAKARYA
İKLİM KRİZİ KAPIDA DEĞİL; İÇERİDE...CEM ARÜV
M. YELLİCE'NİN YAZISINA İSTİNADENM. ALİ ÖZDOĞAN
İÇİNŞENER METE
KONTRBASLA SAHNEDE DOLU DOLU 34 YILBİHTER GÖRDÜ
KADİM DİNLER VE BİLGELİKLER KİTABI ÜZERİNEALİ İHSAN DİLMEN
YİNE DE KENDİNE GİT/ŞERİF KUTLUDAĞNİNA ŞAHİN
SANAT DOLU BİR RÖPORTAJGAZANFER ERYÜKSEL
68 DEĞİL, YETMİŞSEKİZLİLERTARIK ÇELENK
CUMHURİYET VE DEVRİMCİLİKNURİ SEZEN
ANTALYASPOR ALTYAPI BAŞARILIKAHRAMAN KÖKTÜRK
28. YÖRÜK TÜRKMEN TOYU ANTALYA'DA BAŞLADI
MURATPAŞA, COP31'E HAZIRLANIYOR
EBER GÖLÜ'NDE SU SEVİYESİ YÜKSELDİ
KADIN KARAVANCILAR KOROSU HOLLANDA YOLCUSU
KEPEZ'DE OTODRAG ŞAMPİYONASI HEYECANI
YARIŞLI GÖLÜ'NDE FLAMİNGOLAR HAYRAN BIRAKTI
‘ANNA KARENİNA’ DÜNYA PRÖMİYERİ İLE SAHNEDE!
ANTALYA, TİYATRO FESTİVALİNE HAZIR
Tel : 0532 474 99 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim





