Daha temiz, daha pratik, çevreci ve evrensel bir enerji türü olan güneş enerjisi için ‘’şanslı kentlerden’’ birisiyiz.
Bunu zaman zaman yazılarımda dile getiriyorum ve güneş enerjisinin önemine vurgu yapıyorum.
Güneş potansiyeli bakımından birçok şehri kıskandıracak bir özelliğe sahibiz.
Kullanımı kolay ve çevreci bir enerji türü olan güneş enerjisi konusunda son yıllarda ‘’umut veren’’ projeler yapılıyor.
Geç de olsa bu çalışmaları görüyor olmak beni sevindiriyor.
Örneğin Antalya’da ilk kez kapalı pazaryerinin üzerine kurduğu güneş panelleriyle yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelen Döşemealtı Belediyesi, son 2 yılda 1 milyon 757 bin kwh elektrik üretti. Üretilen enerjiden toplamda 1 milyon 179 bin lira gelir elde edildi.
Sadece konut elektrik tüketimi dikkate alındığında, Döşemealtı Belediyesi GES Projesi ile yıllık yaklaşık 38 bin konutun elektrik enerjisi ihtiyacını karşılayabilecek elektrik üretimi gerçekleştirdi. Üretilen enerji belediye hizmet binaları, pazaryerleri, parklar ve park sondajlarında kullanırken, Döşemealtı Belediyesi kendi elektriğini üreterek tasarruf sağladı. Döşemealtı Belediyesi, çevreci, yenilenebilir enerji projesiyle de örnek oldu.
Antalya’da ilk kez çatı üzeri güneş enerji sistemini hayata geçiren Döşemealtı Belediyesi, diğer belediyeler ve kurumlara da örnek oldu. 3.5 milyon liralık yatırımla Bahçeyaka Mahallesi’ndeki pazar yerinin çatısına yerleştirilen güneş panelleri sayesinde çevreye zarar vermeyen yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelen Döşemealtı Belediyesi, son 2 yılda 1 milyon 757 bin kwh elektrik üretti. 2019 yılı içerisinde üretilen elektrik miktarı ise 833 bin kwh oldu. Üretilen enerjiden toplamda 1 milyon 179 bin lira gelir elde edildi.
2017 Yılının son çeyreğinde hizmet vermeye başlayan güneş enerji sisteminden elde edilen elektrik, belediye tesisleri, hizmet binaları, pazaryerleri, park aydınlatmaları ile park sondajlarında kullanılıyor. Aktif 197 abonesi bulunan Döşemealtı Belediyesi kendi elektriğini üreterek elektrik tüketiminden de önemli oranda tasarruf sağlıyor. Belediye ile Elektrik firması arasında yapılan anlaşma ile üretilen elektrik mahsuplaştırılıyor.
Döşemealtı Belediyesi, sadece konut elektrik tüketimi dikkate alındığında, GES Projesiyıllık 38 bin konutun elektrik enerjisi ihtiyacını karşılayabilecek elektrik üretimi yapıyor.
Her şeyden önce emeği geçenleri kutluyorum.
Yenilenebilir enerji kaynakları ile ilgili örnek yatırımlar yapılmalı ve bu projeler hızla yayılmalı.
Neredeyse her mevsim güneş enerjisi için çok uygun koşullar içindeki Antalya’da Korkuteli, Elmalı, Döşemealtı, Gündoğmuş, Akseki ve İbradı gibi ilçelerimizin yeni projelerle donatılması gerek.
Bu yazı toplam 1074 defa okunmuştur.