Bugün 27 Temmuz 2024 Cumartesi
  • Antalya28 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2529.106
    %0.09
  • Dolar
    32.8951
    %0.13
  • Euro
    35.7068
    %-0.12
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Kaş Lavanta Kokacak
30 Temmuz 2019 Salı 10:43

Kaş Lavanta Kokacak

ANTALYA'nın Kaş ilçesinde müzisyen Ayşegül Savaş ve avukat İsmail Gökçe lavanta bahçesi kurdu.

ANTALYA'nın Kaş ilçesinde müzisyen Ayşegül Savaş ve avukat İsmail Gökçe lavanta bahçesi kurdu. 2016 yılında dikilen lavanta fidanları ilçeye lavanta kokusu yaymaya başladı.

Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı mezunu ve Mersin Üniversitesi eski öğretim üyesi Ayşegül Savaş, Uzakdoğu'da çiçek terapisi eğitim aldı. Bu eğitim sırasında lavanta ile tanışan Ayşegül Savaş, ardından yerleştiği Kaş'a bağlı Gökçeören Mahallesi İzne mevkiine 4 lavanta fidanı dikti. Yaptığı deneme üretim çalışmasının başarılı olduğunu gören Savaş, bölgede 8 dönüm boş arazisi olan avukat İsmail Gökçe'ye birlikte lavanta üretimi yapma teklifinde bulundu. Savaş ve Gökçe 2016 yılında Bulgaristan'dan getirdikleri 300 lavanta çeliği çubuğunu, Kaş'a 8 kilometre uzaklıktaki, denizden 650 metre yüksekteki İzne'deki arazinin 4 dönümüne dikti.

Üretimin başına geçen Ayşegül Savaş, arazinin yanına 20 tonluk bir havuz yaparak yağmur suyu depoladı. Lavantaları haziran, temmuz ve ağustos aylarında damlama yöntemiyle sulayan Savaş, lavantaların etrafını, nemin kaybolmaması için plastik örtüyle kapladı. 3 yıl sonunda lavantalardan ürün alınmaya başladı.

'SONUNDA BAŞARIYA ULAŞTIK'

Ayşegül Savaş, "Kaş'ta bir ilki gerçekleştirmek için arazinin sahibi avukat İsmail Gökçe ile yola çıktık. Üç yıl sonunda başarıya ulaştık. Likya'nın başkenti olan Kaş'ın endemik ve aromatik bitkilerle de tanınmasını istiyorum. Çünkü Likya coğrafyası hala birçok endemik bitkiye anavatanlık yapıyor. Dünyada nesli tükenmekte olan birçok bitki burada hala yaşıyor. Yazın üç ay sulama yapıldığı takdirde Kaş'ta lavanta yetişecek. Bunu kanıtladık. İlk 4 yıl sulama yapılması mutlaka gerekiyor. 3 yıldır Akdeniz Üniversitesi'nde sürekli olarak lavanta kalite kontrolü yaptırdım. Üretim alanımızın yanına küçük bir laboratuvar kurdum. Eski yöntemle buhar yöntemiyle (distilasyon), hiçbir kimyasal kullanmadan lavantanın yağını çıkarıyorum. Çıkardığım yağdan esans, deodorant, lavanta sabunu üretmeye başladım. Ayrıca 50 gramlık poşetlere paketleyerek satışa sundum. Çünkü lavanta çayının migren, baş ağrısı, uykusuzluk, zihin karmaşası ve huzursuzluk şikayetlerine çok iyi geldiğini Uzakdoğu'da öğrendim. Alternatif tıpta iyi bir tedavi yöntemi" dedi.

'TURİZME YENİ BİR ALTERNATİF KAZANDIRMAK AMACINDAYIZ'

Bir eğitim odası kurup, Kaş'tan turlar düzenleyerek turistlere ve yöre çiftçisine eğitim vermek istediklerini anlatan Ayşegül Savaş, "Kurak toprakları lavantayla buluşturarak, Kaş turizmine yeni bir alternatif kazandırmak amacındayız. Bugün Isparta'ya düzenlenen lavanta turları, niçin Kaş'a düzenlenmesin? Yöre insanına da yeni bir gelir kapısı olsun, lavanta üretimi yaygınlaşsın istiyoruz. Bunun ilk adımını başardık" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 934 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim