- IMKB
% - Altın
3981.958
%-2.13 - Dolar
38.4326
%-0.19 - Euro
43.4871
%-0.49
- 16:23 - Antalya’da turistlerin pazar keyfini yağmur bile bozamadı
- 16:03 - Türk Eğitim Sen'de devir teslim
- 15:43 - Başkan Kotan, Konyaaltı esnafıyla buluştu
- 13:23 - Manavgat’ın özel sporcuları madalyaları topladı
- 11:43 - Boğaçayı’nda yeni canlı türlerine yakın takip
- 10:23 - Antalya’da iki marketin fiyat rekabeti ekmeği 6 TL’ye kadar düşürdü
- 09:43 - 12.türk Tıbbi Onkoloji Kongresi’nde Yapay Zekâ Hastaların Umudunu Resmetti
- 18:23 - Isparta’da son 3 yılda 180 bin meyve fidanı toprakla buluştu
- 16:43 - ATB Meclis Başkan Vekili Bülbül: "İhracat için radikal politikalar geliştirilmeli"
- 16:43 - Kamp, karavan, outdoor, tiny house sektör liderleri Antalya’da
- 16:08 - Şakiroğlu: "Avrupa’da elektrik kesintileri bölgemize ilgiyi artırır"
- 15:13 - Korkuteli’de 156 hacı adayı için uğurlama töreni yapıldı
- 12:53 - GENÇOSD’nin yeni başkanı Ebubekir Tulpar oldu
- 12:45 - Türk-İş'ten Antalya'da 1 Mayıs'a davet var
- 12:23 - Muhtarlar talep etti, Kotan yanıtladı
Eyüp Koçak / Muhabir Türk





Medya okur yazarlığı ve sosyal medya
Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanlığı'na vekaleten atanan Prof. Dr. Ahmet Ayhan ile çok güzel bir söyleşi gerçekleştirdik. Söyleşimizde iletişimin her alanına değindik. Bu güzel röportajımızın ilk kısmını bugün gazetemizden okuyabilirsiniz. Röportajımız çok geniş konuları kapsadığı için, iki bölüm halinde yayınladık. İlk bölümde özellikle sosyal medya kullanımı ve medya okur yazarlığına değindik. Sosyal medyanın alabildiğine orantısız kullanıldığı bir dönemi yaşıyoruz. Aynı orantısızlık, günümüz medyasında da baş gösteren bir durum. Sosyal medyayı öylesine pervasız kullanıyoruz ki; kim kimdir, kim bilgindir bunu anlamak mümkün değil.
Günümüzün sosyal medya kullananları üzerinde, bir üstün körü bir analiz yapılsa; eminim herkes profesör, felsefeci, şair, din bilgini çıkar. Dolayısıyla kontrolsüz kullanılan alan, bilgisiz bir toplumun elinde pervane gibi dönüp duruyor. Sadece paylaşım açısından söylemiyorum. Paylaşılan içeriklerin altına yapılan yorumlar da değişiklik yok!
Günümüz sosyal medyasında yapılan paylaşımların büyük bir çoğunluğu siyasi içerikli. Özellikle iktidar ve muhalif kanadının kıyasıya çarpıştığı, birbirini görmezden geldiği, birbirlerine hakareti normal saydığı bir durum söz konusu. Hal böyle olunca, yapılan siyasi içerikli paylaşımların altına yapılan yorumlar da, aynı sığlıkta kalıyor. Gerçek fikirlerini küfür etmeden paylaşanların sayısı, diğerlerine oranla daha az.
Sosyal medyayı çapkınlık aracı kullananlar ise farklı bir dünyada. Özellikle ahlaksız kişi ve kişilerin, sapkın düşünceleri sosyal medyada çok ciddi bir tehdit. Kadınlara yapılan tacizler bir yana; özellikle küçük yaştaki erkek ve kız çocukları, bu sapkın kişilerin ağına düşme tehlikesiyle karşı karşıya. Okuma oranının düşük olduğu bir toplumuz. Hal böyle olunca, teknolojik her yenilik, bazı konularda bize ters etki yapabiliyor.
İşte bu konuda Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanlığı'na vekaleten atanan Prof. Dr. Ahmet Ayhan'ın söyledikleri önemli. Özellikle medya okur yazarlığı dersinin, ortaokulda zorunlu olması gerektiğine ilişkin düşüncelerine yüzde yüz katılıyorum. Sosyal medyanın kontrolsüz kullanıldığı, kontrol altına alınmaya çalışıldığında da sansür tartışmalarına sebep olduğu bir gerçek.
Bu sorunun önüne ancak ve ancak medya okur yazarlığı dersi geçebilir diye düşünüyorum. Özellikle ortaöğretimde medya okur yazarlığı dersinin verilmesi, erkek ve kız çocuklarına yönelik tehditleri de ortadan kaldıracaktır. Çocukların akıllı telefon kullanımını düzene sokacak, sosyal medyayı doğru kullanmasının önünü açacaktır.
Bu dersi özellikle iletişim fakültesi öğrencilerinin vermesi, ayrıca önemsenmesi gereken bir konu. Bugün iletişim fakültesi öğrencilerinin büyük bir çoğunluğu hayal kırıklığı yaşıyor. Bir çoğu okuduğu alanın dışında iş yaparken, bir çoğu da sektörde çok az maaşla geçinmeye çalışıyor. İşsiz kalan iletişim öğrencilerinin bunalıma sürüklendiği zamanlara da gazetelerin üçüncü sayfalarından aşinayız. Türkiye'de özel ve devlet okullarında verilecek medya okur yazarlığı dersi, Milli Eğitim Bakanlığı ve Üniversitelerin öncelikli konusu olmalı. Bu konuda çok kapsamlı ve derin çalıştaylar düzenlenmeli ve bu çalışmalar siyasetten tamamen arındırılmış, bilime dayalı olmalı.
Yeni projeler ve teşvik gerek…Ömer Yetgin
Roma Yolunu YürüdükKahraman Köktürk
YENİ TREND; SEKÜLER MİLLİYETÇİLİKEşref Ural
Fuarlar ve sosyal faaliyetlerMustafa Yetgin
Deprem gerçeği ve toplanma alanlarıİSA KAVLAK
İDİL URAL ÇOĞRAFYASI’NIN KADİM SAHİPLERİMuharrem Yellice
SANAL OFİSRaziye Gök Aktaş
HEYBEDEKİ BÜYÜK TURP:TÜRKİYEGürsel Kaya
NAZIM’I ABARTISIZ ANMAKYALÇIN DUMAN
Bakü’de iklim anlaşmazlığı: Dünyayı kirletenlerin YüzsüzlüğüMustafa Yıldıran
MUHASEBECİLERİN HAKLI İSYANIKamil Başkonak
CUMHURHİYET’İMİZİN 100 YILINI KUTLARKEN…Binali Efe
Kemer ve temizlik çalışmalarıAdem Vural
SEÇİMEyüp Koçak
Kesik Minare meselesi…Yusuf Katrağ
Antalya’da Turistlerin Pazar Keyfini Yağmur Bile Bozamadı
Atb Meclis Başkan Vekili Bülbül: "İ̇hracat İçin Radikal Politikalar Geliştirilmeli"
Kamp, Karavan, Outdoor, Tiny House Sektör Liderleri Antalya’da
Şakiroğlu: "Avrupa’da Elektrik Kesintileri Bölgemize İlgiyi Artırır"
Gençosd’nin Yeni Başkanı Ebubekir Tulpar Oldu
Tzob Genel Başkanı Bayraktar: "Gençleri Tarımda Tutamıyoruz, Mülteciler Olmasa Bu İşi Götüremeyeceğiz"
Kardelen Soğanlarının Doğadan Sökümü Yasaklandı
Gazipaşa’da Sezonun İlk Kiraz Hasadı Yapıldı
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim