Bugün 19 Nisan 2024 Cuma
  • Antalya20 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2504.672
    %0.83
  • Dolar
    32.5831
    %0.10
  • Euro
    34.8411
    %0.23
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
“Turizmde sorunlar katlanarak artıyor”
27 Eylül 2022 Salı 18:01

“Turizmde sorunlar katlanarak artıyor”

27 Eylül Dünya Turizm (Çalışanları) Günü nedeniyle Cumhuriyet Meydanı’nda Atatürk Anıtı’na çelenk sunma töreni gerçekleştirildi. Törende sektör çalışanları temsilcileri, sorunların katlanarak arttığına dikkat çekti.

27 Eylül Dünya Turizm (Çalışanları) Günü nedeniyle turizm temsilcileri tarafından Cumhuriyet Meydanı’nda Atatürk Anıtı’na çelenk sunma töreni gerçekleştirildi. Törende konuşan ASSİM Turizm Platformu Sözcüsü Mehmet Gem, sektördeki sorunların katlanarak arttığını söyledi. DEV Turizm İşçileri Sendikası Genel Başkanı Mustafa Yahyaoğlu ise, bugüne kadarki bütün iktidarların turizm çalışanlarının çalışma ve yaşam koşullarını iyileştirmeyi taahhüt bile etmediklerini söyledi.

 

27 Eylül Dünya Turizm (Çalışanları) Günü etkinlikleri kapsamında Muratpaşa Belediyesi Abdullah Sevimçok Sivil Toplum ve İnovasyon Merkezleri (ASSİM) Turizm Platformu tarafından Cumhuriyet Meydanı’nda Atatürk Anıtı’na çelenk sunma töreni gerçekleştirildi. Turizm çalışanlarının örgütlendiği sendika ve dernek temsilcilerinin katıldığı törende konuşan ASSİM Turizm Platformu Sözcüsü Mehmet Gem, sektördeki sorunların katlanarak arttığını söyledi. Devrimci Turizm İşçileri Sendikası Genel Başkanı Mustafa Yahyaoğlu ise, yüz milyarlarca dolar turizm geliri, yüz milyonlarca turist ağırlamayı hedeflediğini belirten siyasi iktidarların sıra turizm çalışanlarının çalışma ve yaşam koşullarını iyileştirmeye geldiğinde bunu taahhüt etmeye bile yanaşmadıklarını ifade etti.

sam-4019-002.jpg

“SORUNLARA ÇÖZÜM GETİRİLMEDİĞİNE ÜZÜLEREK ŞAHİT OLUYORUZ”

Sektörde yaşanan sorunlara dikkat çeken ASSİM Turizm Platformu Sözcüsü Mehmet Gem, “Ülkemizin en önemli gelir kalemlerinden birisi olan turizm gelirlerini ve ülkenin dış ticaret açığının yaklaşık olarak yüzde 96'sını karşılayabilme kapasitesine sahip turizm ve turizmcinin sorunları ile ilgili olarak aslında bugün daha olumlu şeyler konuşmak isterdik. Maalesef her geçen gün, her geçen zaman turizmle ilgili aksiyonları alamamamız sebebiyle turizm çalışanlarının, işletmelerinin ve tesislerinin sorunlarının gün geçtikçe katlanarak arttığına şahit oluyoruz. En fazla dikkat çekilmesi gereken konulardan bir tanesi özellikle 2019 yılında çok pik bir sezon yaptıktan sonra pandemi ve pandemiden sonraki gelişen dönemlerde nitelikli personellerimizin kaybı ile ilgili çok büyük sorun ve sıkıntımızın olduğunu gözlemliyoruz. Aslında ASSİM Turizm Platformu’nun bileşenleri olarak yaklaşık 20 tane dernek, bu konuyla ilgili çok sıklıkla çeşitli programlar ve açıklamalar yapıyoruz. Fakat turizmin başkenti olarak adlandırdığımız Antalya’da bu zamana kadar maalesef kurum ve kuruluşların, özellikle Bakanlığımızın turizm çalışanlarının sorunlarıyla ilgili çok fazla görüş açısı getirmediğine, çözüm getirmediğine üzülerek şahit oluyoruz” dedi.

sam-4012.jpg

“SİYASİ İKTİDARLAR TURİZM ÇALIŞANLARININ ÇALIŞMA VE YAŞAM KOŞULLARINI İYİLEŞTİRMEYİ TAAHHÜT ETMEYE BİLE YANAŞMIYOR”

Devrimci Turizm İşçileri Sendikası Genel Başkanı Mustafa Yahyaoğlu ise, “Biz bugünü Turizm İşçileri Günü olarak kutluyoruz. Her ne kadar Dünya Turizm Örgütü bugüne Dünya Turizm Günü diyorsa da 1992 yılında ILO Dünya Turizm İşçileri Günü ilan etti. 27 Eylül 1991 tarihinde turizm çalışanlarının çalışma ve yaşam koşullarını iyileştirmek üzere 172 sayılı bir sözleşmeyi kabul etti. Aradan 32 yıl geçmiş olmasına ve bu arada bütün siyasi partiler sırayla iktidar olup ayrılmış olmalarına rağmen 172 sayılı Turizm Çalışanlarının Çalışma ve Yaşam Koşullarını İyileştirme Sözleşmesi, Türkiye tarafından imzalanmadı. Bu sadece son 20 senenin değil, ondan öncesinin de sorunu. Böyle olunca yüz milyarlarca dolar turizm geliri, yüz milyonlarca turist ağırlamayı hedeflediğini söyleyen siyasi iktidarlar sıra turizm çalışanlarının çalışma ve yaşam koşullarını iyileştirmeye gelince bunu taahhüt etmeye bile yanaşmıyorlar. Bırakın iyileştirmeyi, iyileştirmek için bir taahhüdün altına imza atmaya bile yanaşmıyorlar” diye konuştu.

sam-4015.jpg

“TURİZMİN İLK ADIMLARI ATATÜRK ZAMANINDA ATILDI”

Törene turizm patronlarının değil turizm çalışanlarının sendika ve dernek temsilcilerinin katıldığına dikkat çeken Yahyaoğlu, “İşte biz buradayız. Turizmin patronları yok. Turizmin emek cephesi burada. Bugün Dünya Turizm İşçileri Günü. Bunun başka bir yorumu yok. Bunu kutlayan başka birileri yok. Bunu hatırlayan, anan başka birileri yok. Enteresan olan şudur; birçok kişi turizmin Turgut Özal döneminde başladığını, 1985-86’larda Antalya'da büyük bir turizm hamlesi başladığını söylüyor. Ya da birileri diyor ki 1974'te Bülent Ecevit’in hamleleriyle başladı. Hayır, 6 Kasım 1923’te Atatürk daha yeni kurulmuş Türkiye Cumhuriyeti'nde Turing Otomobil Kurumu’nun kuruluşunu yaptırıyor. Milletvekili Reşit Saffet Atabinen öncülüğünde Genel Merkezi İstanbul'da yer alan bu kurum, Türkiye’nin turizm, kültür, sanat ve otomobil alanlarında kalkınması amacıyla kuruluyor. O günkü adı Türk Seyyahin Cemiyeti ve arkasından Türkiye Turing Kulübü ismini alıyor. Sonra Turing Otomobil Kurumu adını alıyor ve bugünlere kadar Türkiye kurumsallaşmış bir turizmle yürüyebilsin diye ilk adımlar 1923'ün 6 Kasım'ında atılıyor” ifadelerini kullandı.

 

“TURİZM, 54 SEKTÖRE DAHA GELİR SAĞLIYOR”

Bugün gelinen noktada Türkiye'deki ekonominin önemli bir ayağını turizm gelirlerinin oluşturduğuna dikkat çeken Yahyaoğlu, konuşmasına şöyle devam etti:

“Sadece turizm ile kalmıyor. 54 sektörü daha tetikleyerek kimyasalından tekstiline, mobilyasından otomotivine aklınıza gelebilecek bütün sektörlere etki ediyor. Antalya kişi başına en çok otomobil bulunan şehir. Sadece Antalyalılar bindiği için değil, her gün turistler burada araba kiralıyor, tur otobüslerine, transfer arabalarına biniyor. Seyahat acentelerinin otobüsleri var. Bu şekilde bir yoğunlaşmaya turizm sebep oluyor ve otomotiv sanayi buraya araç satıyor. ‘40 milyar dolar turizm geliri elde ettik’ dediklerinde sadece turizmin gelirinden bahsediyorlar. Otellerin ve acentelerin gelirinden bahsediliyor. Halbuki 54 sektörün daha gelirleri var. Örneğin burada bir Fransız domates yiyorsa biz Fransa'ya domates satmış gibi oluyoruz. Bir Rus burada salatalık yiyorsa biz Rusya’ya salatalık ihraç etmiş gibiyizdir. Turizm yerinde ihracat yaşatıyor. Böylesine bir sektörün bize ilk kurumsallaşma adımlarını atan Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarına şükranlarımızı sunmak için bugün buradayız.”

sam-4023.jpg

“UCUZ EMEK CENNETİ YARATMAK İSTEMİYORUZ”

“Biz 1990 senesinde otel patronlarını şikayet etmek için de geldik buraya” diyen Yahyaoğlu, Turgut Özal’ın yabancı ülkelere ‘Gelin Türkiye ucuz emek cenneti, buraya yatırım yapın’ şeklinde çağrıda bulunduğunu hatırlattı. “Biz Türkiye'de ucuz emek cenneti yaratmak istemiyoruz onlara. Ülkemizde insanca yaşanabilecek bir sektör istiyoruz” diyen Yahyaoğlu, “İnsanca çalışılabilecek, insanca yaşanabilecek ücret alınabilecek bir sektör istiyoruz. Turizm bunları sunabilecek imkanlara sahip. Sendikalaşma olduğu, işçiler sendikaları ile haklarını arayabildiği takdirde oteller bu kadar ucuza pazarlanmayacak. Dünyada 6’ncı sırada misafir ağırlayan ülkemiz gelirlerde 17 sırada. Yani ülkemizi ucuza satıyorlar ve ucuz emek cenneti üzerinden bu ucuzluğu yaratıyorlar. İşçi hayatını zehir eden, Türkiye'de 8-10 milyonun üzerinde işsiz varken ve üniversite mezunu gençlerimiz işsizken, Turizm Otelcilik okullarından mezun olan gençlerimiz işsizken ve yetişmiş insanlar sektörden kaçarken, biz 8-10 ülkeden daha ucuz işçi çalıştıracağız diye işçi ithal eden bir ülke durumuna geldik. Bu patronların ayıbıdır. Bu ülkeyi yönetenlerin ayıbıdır? Bunu Atatürk'e şikayet ediyoruz bugün” ifadelerini kullandı. HABER: YUSUF KATRAĞ

sam-4001.jpg

Bu haber toplam 2418 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim