Bugün 03 Mayıs 2024 Cuma
  • Antalya19 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2395.066
    %-1.33
  • Dolar
    32.3403
    %-0.46
  • Euro
    34.7603
    %-0.24

Adem Vural / SON HABER

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Adem Vural / SON HABER

Atık konusu ve iklim değişikliği

06 Nisan 2023 Perşembe 09:47

Değerli okuyucularım köşe yazılarımda mümkün olduğu kadar çevre temizliği, geri dönüşüm ve daha temiz bir deniz için neler yapılması gerektiği hususunda konular işlemekteyim.

Küresel iklim değişikliği, su kaynakları ve atık yönetimi gibi meseleler ise hayatımızın önemli bir parçası haline geldi.

Bu vesileyle söz konusu meseleler hakkında zaman zaman çalışmalar ve etkinlikler tertip edilmekte.

Bunlardan bir tanesi de geçtiğimiz günlerde Alanya’da gerçekleşti.

Bu manada Dünyanın öncelikli problemleri arasında yer alan İklim Değişikliği ve Atık konusu, Alanya Üniversitesi’nde masaya yatırıldı. İklim krizi ve atık yönetimine dikkat çekilen seminerde, gıda ve temiz su kıtlığı uyarısı yapıldı, çözüm önerileri hakkında bilgiler verildi.

 

Antalya Çevre ve Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nden Çevre Mühendisi Dr. Nilgün Akbulut Çoban, Alanya Üniversitesi’nde, “İklim Değişikliği ve Sıfır Atık” konulu seminer düzenledi. Küresel ısınma ve iklim krizinin zararlarına dikkat çeken Çoban, Türkiye’nin iklim krizine karşı gerçekleştirdiği çalışmalar hakkında da bilgiler aktardı.

 

Söz konusu küresel ısınma sorunun çok büyük bir sorun olduğuna vurgu yapan Dr. Nilgün Akbulut Çoban, "Biz şu an seçimimizi yapmalıyız. Küresel sorun uzakta değil, yakınımıza kadar gelmiş durumda. Biz kendi türümüzle birlikte bu dünyadaki, bu ekosistemdeki hiçbir türün yok olmasına izin vermemeliyiz. Buradaki ana tema, 'ben tek kişiyim hiçbir şey yapamam' diyerek bu kendimizi bu işten alıkoymamalıyız. Kendi türümüzle birlikte diğer türleri yok etmemeyi tercih etmeliyiz. Artık iklim değişikliğinin etkilerini uzakta değil, hemen mahallemizde yaşanan sel felaketinde görüyoruz. Ülkemizde pek çok felaketler oluyor. Alanya’da da oldu. Hortumlar yaşanıyor, Kumluca’da çok yeni sel felaketi yaşadık. Bu yaşadığımız afetlerin önüne geçmek gerekiyor. Biz hep 'küresel ısınma' diyoruz ama kavramlar bunun ötesine geçti. Bugüne kadar 'iklim değişikliği' olarak adlandırılan durum, 'iklim krizi’ olarak adlandırılmaya başlandı” dedi.

Öte yandan küresel iklim değişikliğini tetikleyen sebepler üzerinde hassasiyetle durulmalı.

Sağlıklı bir çevre, daha temiz bir deniz için hepimize büyük görevler düşmekte.

Temiz su kaynaklarının korunması ve geliştirilmesi de oldukça önem arz ediyor.

Bu tarz bilgilendirici seminerler, toplantılar ve panellerle sorunlara dikkat çekmek gerekiyor.

Esen kalın.

Bu yazı toplam 264 defa okunmuştur.
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim