Bugün 14 Mayıs 2024 Salı
  • Antalya19 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2424.227
    %0.35
  • Dolar
    32.2325
    %0.15
  • Euro
    34.7706
    %0.03

Kahraman Köktürk

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Kahraman Köktürk

Badem Ağacı

20 Temmuz 2019 Cumartesi 09:48
Döşemealtı ilçesi benim kendi ilçemdir. Döşemealtı içerisinde bulunan Bademağacı yayla turizmi içerisinde değerlendirilen kasabalarımızdan biridir. Döşemealtı ile ilgili köşe yazılarımız devam edecek. Döşemealtı ilçesine bağlı Dağbeli Bademağacı ve Akkoç mahallelerinin yayla turizm değerlerinden bahsedeceğiz. Antalya’nın ünlü beli Çubuk Beli’dir. Bu beli tırmandıktan sonra Antalya il sınrları içerisinde kalan üç köy vardır.
 
Bunlar Dağbeli eski adıyla Hafızbey Bademağacı ve Akkoç Köyüdür. Dağbeli’nin eski adı Hafızbey’dir ve hikayesi Osmanlı dönemine dayanır. Daha doğrusu Osmanlı döneminde sürülen bir ailenin adıyla kurulduğu söylenir. Bu detayları daha sonraki yazılarımızda bahsederiz. Ama Dağbeli ile Karaot arasındaki Osmanlı mezarları o dönemde sürülen aile fertlerine aittir. Dağbeli Kasabası Çubuk Beli geçildikten sonra yol üstü ilk mahalledir. 
 
Bademağacı kasabası ise içerisinde yedi yüz yıllık Selçuklu Camisini barındırmaktadır. Ayrıca Bademağacı içerisinde Milattan önce 9000 yıllık bir höyük bulunmaktadır. Bu höyük ile ilgili İstanbul Ticaret ve Sanayi Odası sponsorluğu ile İstanbul Üniversitesi arkelojik kazılar yapmaktadır. Bademağacı kasabası ana yol girişinde bulunan evler beyaz badana ile boyatılarak bir turizm çalışması yapılmak istenmiştir. 
 
İstanbul bağlantılı  bir kadın girişimci masrafları kendisine ait olmak üzere köyün Dağbeli girişi tarafında bulunan evleri beyaz bana yaptırmış daha sonra da o kasabanın kendisine ait yemeklerinin ve el emeklerinin sergileneceği bir nevi organik pazar açma çalışmalarında bulunmuştur. Maalesef proje başarılı olamamıştır. Bunda yörenin yetişen akademisyenlerinden olarak sorumluluğu bende üzerime alıyorum. Daha fazla sorumluluk ile bu çalışmayı her yerde duyurmalıydık. Özellikle kasabanın kendine ait birkaç yemeği bulunmaktadır.
 
Bu bakımdan tanıtım yapılmalıydı. Bademağacı kasabası son yıllarda yamaç paraşütlerine de ev sahipliği yapmaktadır. Aslında kasaba Muğla dizilerinde izlediğimiz kasaba görüntüsüne sahiptir. Böylece dizi turizmini de Döşemealtı ilçesine çekilebilir. Bademağacı kasabası içerisinde Selçuklu Camisi hala hizmet vermektedir.  Gelelim bir başka turistik değer olan Ariassos Kentine.
 
Bu kent Akkoç köyünün girişindedir. Şehrin ana girişi Antalya merkezde bulunan Üç Kapılar gibi kalıntılar ile karşılamaktadır. Ariasoss ile Termessos arasında ulaşımı sağlayan bir yayla yolu mevcuttur. Bu yolu genellikle yerliler bilir. Akkoç köyü de yörüklüğün hala devam ettiği ender köylerdendir. Ariassos ile Sia ve Termessos arasında eski çağlarda enteresan bir savunma haberleşmesi mevcuttur.
 
Bademağacı özellikle Antalya da sıcaklardan bunalanlar için bir alternatif beldedir. Mayıs aylarında Paksu denilen yerlerde şenlikler yapılmaktadır. Kasabanın Pazar Avdan yolu üzerinde de içerisinde çocukların oturacağı Kavaklar bulunmaktadır. Kasabanın insanları bu kavaklı alanda piknik yapmaktadır. Bademağacı kasabasını ziyaret tercihleri arasına alabilirsiniz.
Bu yazı toplam 3358 defa okunmuştur.
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim