- IMKB
% - Altın
6716.53
%-0.29 - Dolar
43.5323
%0 - Euro
51.3756
%-0.02
- GÜNCEL
- RESMİ İLANLAR
- SPOR
- SAĞLIK
- POLİTİKA
- EKONOMİ
- YAZARLAR
- EĞİTİM
- KÜLTÜR SANAT
- DÜNYA
- GENEL
- YEREL
- ASAYİŞ
- ÇEVRE VE İKLİM
- 23:38 - KAHRAMANMARAŞ’TA 6 ŞUBAT DEPREMLERİNDE HAYATINI KAYBEDENLER DUALARLA ANILDI
- 23:13 - EŞİYLE TARTIŞIP CAMDAN ATLADIĞI İDDİA EDİLEN 5 ÇOCUK BABASI HAYATINI KAYBETTİ
- 22:36 - ANTALYA OSB 6. GENEL KURUL TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ
- 22:19 - BAKAN GÖKTAŞ: "TÜM HİZMETLERİ KALICI BİR SİSTEME DÖNÜŞTÜRECEĞİZ"
- 20:53 - ALANYASPOR, BEŞİKTAŞ MAÇI HAZIRLIKLARINA BAŞLADI
- 19:28 - İNŞAAT SAHASINDA ÇÖKME: 3 İŞÇİ YARALANDI, MAHSUR KALAN 1 KİŞİ KURTARILDI
- 18:33 - DEPREM SONRASI OSMANİYE’DE 10 SAĞLIK TESİSİ HİZMETE GİRDİ
- 18:23 - BAKAN KURUM’DAN CHP GENEL BAŞKANI ÖZEL’E TEPKİ: "ÖZGÜR BEY VAKİT TİYATRO VAKTİ DEĞİLDİR"
- 18:08 - HATAY’DA DUYGULANDIRAN BULUŞMA: DEPREMZEDE BELİZ, 3 YILDIR SAKLADIĞI EMANETİN SAHİBİYLE BİR ARAYA GELDİ
- 17:23 - AKDENİZ BELEDİYESİNDEN SEL SONRASI YOĞUN ÇALIŞMA
- 17:18 - BAKAN YUMAKLI, DEPREM ŞEHİTLERİNİN KABİRLERİNİ ZİYARET ETTİ
- 17:13 - OTOMOBİLİN ÇARPTIĞI 2 YAŞINDAKİ ÇOCUK KURTARILAMADI
- 17:03 - KEMER’İN İLK KÖY KÜTÜĞÜ KİTABI DİJİTAL ORTAMA AKTARILIYOR
- 16:28 - YURT GENELİNDE KAR, ALANYA’DA YAZDAN KALMA GÜNLER
- 16:23 - GAZİPAŞA’DA SOSYAL DEVLET SAHADA: 2025’TE 10 BİNİ AŞKIN VATANDAŞA 132,9 MİLYON TL DESTEK
PROF DR RAMAZAN DEMİR / KONUK YAZAR


DİN, HAKİKAT VE MODERNLİK ÜZERİNE BİR İRDELEME
Giriş
Tek tanrıcılığın (monoteizm) ilkel toplumlarda zaten mevcut olup olmadığı antropolojinin tartışma alanına girmekle birlikte, burada savunulan düşünce, tek tanrı fikrinin özellikle Sami gelenek içerisinde ortaya çıkmış kültürel bir yapı olduğudur. Bu bağlamda peygamberlik kurumu da evrensel değil; belirli tarihî–kültürel koşullarda şekillenen bir kurum olarak değerlendirilmelidir. Nitekim antropolojik kayıtlar, “And” medeniyetlerinde Yahudi-Hristiyan-İslâmî anlamda bir “vahiy”, “peygamberlik” veya “Tanrı ile kişisel iletişim” fikrinin bulunmadığını gösterir (Eliade, 1959). Bunun nedeni, bu toplumların kültürel evrenlerinin böyle bir sembolik yapı üretmemiş olmasıdır.
Bu tespit, modern insanın din, hakikat, bilgelik ve kapitalist yaşam arasındaki gerilimli ilişkisinin incelenmesine imkân sağlamaktadır. Aşağıda bu ilişkinin farklı yönleri analiz edilecek, ardından dinin hakikat kavrayışına etkisi ile modern dünyanın din-kapitalizm sentezi tartışılacaktır.
*
Tek Tanrıcılık, Peygamberlik ve Kültürel Köken Problemi
Tek tanrıcılığın Sami halklarının dinî tecrübesi ile sınırlı bir fenomen (görüngü) olduğu fikri yalnızca tarihsel değil, aynı zamanda kültürel bir analizdir. Max Weber (1922), özellikle “çöl topluluklarında” ortaya çıkan karizmatik peygamberlik geleneğinin diğer coğrafyalarda neredeyse hiçbir karşılığının bulunmadığını vurgular. Bu anlamda peygamberlik: Evrensel bir dinî kategori değil, belirli bir tarihsel-toplumsal yapının ürünü ve esasen etik-teolojik bir dönüşüm projesidir.
Bu nedenle “İnka”, “Maya” veya “Aztek” dünyasında Musa, İsa ya da Hz. Muhammed’i hatırlatan figürlerin yokluğu bir “kayıp belge” meselesi değil; tamamen farklı dinî bilinç yapılarına sahip olmalarından kaynaklanır.
Mircea Eliade (1959) bu farkı, kutsal ile ilişki kurma biçimlerindeki radikal çeşitlilik üzerinden açıklar: Bazı kültürler vahyi kişisel bir aktarım olarak kavramış, bazıları ise kozmik düzenin sürekliliğiyle ilişkilendirmiştir. Dolayısıyla peygamberlik, evrensel bir kategori değil; “Sami bilincinin poetik-teolojik icadı” dır.
*
Modern İnsan, Kapitalizm ve ‘Gelişmişlik’ Yanılgısı
Modern insanın “gelişmiş” olduğunu varsayması, çoğu zaman kapitalist ilişkilerin dayattığı bir görünüşten ibarettir. Barthes’ın (1972) deyimiyle modernlik, kendi ideolojisini doğal ve kaçınılmaz gibi göstererek bir mitoloji üretir.
Bu bağlamda: Modern bireyin giyimi, ilişkileri ve yaşam tarzı modern görünür, fakat çalışma koşulları, yönetim biçimleri ve ekonomik bağımlılığı son derece ilkel ve sömürüye açıktır.
İlkel diye küçümsenen toplumların “zaman kullanımındaki özgürlük” leri (Sahlins, 1974), modern insanın neredeyse tamamen yitirdiği bir varoluş alanını temsil eder. Zira zaman, yalnızca çalışma-dinlenme döngüsüne indirgenmiştir. Bu nedenle modern insanın hakikat arayışı çoğu zaman dinî hakikatin modern biçimde yeniden üretilmiş sürümüne (versiyonlarına) sıkışır. Dinin bıraktığı boşluk, kapitalist anlatılarla doldurulur.
*
Din ve Felsefe İlişkisi: Hakikat Sorunsalı
Burada kritik soru şudur: Din, insanın felsefe ihtiyacını ortadan kaldırır mı?
Dinin sunduğu hakikat, çoğu zaman bütüncül ve kapalı bir sistemdir. Bu anlamda din: Varlığı, ölümü, ahlakı, kozmosu, insanın dünyadaki yerini önceden belirlenmiş cevaplarla açıklayarak felsefenin soru alanını daraltabilir.
Heidegger (1927), hakikati bir “örtünün kaldırılması” (aletheia) olarak tanımlar; dinî hakikat ise çoğunlukla bir “örtünün konulması” ve dünyanın belirli bir yorumla sabitlenmesi şeklinde işler. Bu nedenle dindar birey “mutmain” olur; soru sorma ihtiyacı ortadan kalkar.
Burada sorun dindarlık değil, hakikatin sabitlenmesidir. Felsefe ise hakikatin sabitlenmesine değil, her seferinde yeniden sorulmasına dayanır. Bu nedenle: Dinin hakikat sorunsalı cevap üretir, felsefenin hakikat sorunsalı soru üretir. İkisi arasında yapısal bir gerilim vardır.
*
Din, Kitleleşme ve Muhafazakârlaşma
Din, ilk aşamalarında çoğu zaman devrimci ve eleştirel bir enerji taşır. Özgürlük Teolojisi bunun tipik örneğidir (Gutiérrez, 1973). Ancak Max Weber’in (1922) “rutinleşme” kavramının işaret ettiği gibi, karizmatik hareketler kitleselleştikçe: Bürokratikleşir, meşruiyet kazanmak için mevcut düzenle uyumlanır, eleştirel güçlerini kaybeder, muhafazakâr yapılara dönüşür.
Bu dönüşüm kaçınılmazdır; çünkü din artık bir toplumsal düzeni koruma aygıtına dönüşmüştür. Din güç kazandıkça: mevcut iktidar ilişkilerini yeniden üretme eğilimi gösterir, “koruyucu” bir ideolojiye bürünür, radikal dönüşümleri değil, düzenin devamını önceleyen bir konum alır. Dolayısıyla dinin “başlangıçtaki insancıl, özgürleştirici ve eleştirel niteliği” kitleselleştikçe zayıflar.
*
Sonuç
Tek tanrıcılık ve peygamberlik, evrensel fenomenler değil; belirli bir kültürel evrenin ürünleridir. Modern birey ise kapitalist ilişkiler içinde hem dini hem de modern yaşamı uzlaştırdığını düşünür, fakat bu uzlaşma çoğu zaman bir bilinç yanılsamasıdır.
Din, hakikati kapalı bir sistem halinde sunduğunda felsefî düşünceyi sınırlayabilir; felsefe ise hakikati sürekli sorgulayarak insanın varoluş alanını yeniden açar. Dinin kitleselleştikçe muhafazakârlaşması da bu çerçevede anlaşılabilir. Bu bağlamda dinin hakikati ile felsefenin hakikati arasındaki fark, cevaplanmış sorular ile yeniden sorulan sorular arasındaki farktır.
*
Kaynakça
Barthes, R. (1972). Mythologies. Hill and Wang.
Eliade, M. (1959). The Sacred and the Profane: The Nature of Religion. Harcourt.
Gutiérrez, G. (1973). A Theology of Liberation. Orbis Books.
Heidegger, M. (1927). Sein und Zeit. Niemeyer.
Sahlins, M. (1974). Stone Age Economics. Aldine.
Weber, M. (1922). The Sociology of Religion. Beacon Press
GECİKEN ADALET!..AV SÜLEYMAN ÖZDEMİR
SİVAS'IN ŞEHİRLİ KADINLARI DAVETİ ÜZERİNETARIK ÇELENK
ON DÖRT BİN YILIN HATIRLATTIKLARIALİ YILDIZ
DİYANET VAKFIAHMET GEDİKAĞAOĞLU
DİN, HAKİKAT VE MODERNLİK ÜZERİNE BİR İRDELEMEPROF DR RAMAZAN DEMİR
DİL POLİTİKALARI (UYGUR DÖNEMİ)DOÇ DR BEKİR DİREKCİ
BEŞYÜZ SENELİK LANET; MAKYEVELLİ VE PRENSEŞREF URAL
HAKKIMIZ HELAL OLSUN 'U 19'KAHRAMAN KÖKTÜRK
KADIN OLMANIN SESSİZ GÜRÜLTÜSÜGÜLŞEN ARAS GÜLMEZ
BERLİN’DE BİR FUAR, TÜRKİYE’DEN YÜKSELEN BİR İMZASÜLEYMAN EKİN
ANTALYA'NIN YOLLARI!..VEDAT GÜRHAN
AHMAKLIĞIN TEORİSİ/DİRENİŞ TESLİMİYETALİ İHSAN DİLMEN
HIZLI YALNIZLAŞMA'NIN ONTOLOJİSİNİNA ŞAHİN
EMNİYET BÜNYESİNDE ÇEVRE POLİSİ ARTIK ZORUNLULUK HALİNE GELMİŞTİRCEM ARÜV
NEDİR BU ZORBALIKTAN ÇEKTİĞİMİZ! (1)YAVUZ ALİ SAKARYA
YERELDEN EVRENSELE YÖRÜK MÜZİĞİ VE ARPANATOLİA - 2HALİL ERDEM
KIVILCIMLI ÜZERİNDEN KURULAN YENİ BİR MİTOLOJİMUHARREM YELLİCE
YOL YÜRÜYEREK YAPILIRBAHAR UYSAL HAMALOĞLU
BENDE SAKLI KALMASIN - 6OYA BOYSAN
YILDIZ SEÇEN YÖNETMEN HALDUN DORMEN (2)GAZANFER ERYÜKSEL
ATATÜRK’ÜN DÜŞÜNEMEDİKLERİNURİ SEZEN
GENÇLİK NEDEN BU KADAR YALNIZ?MÜJGAN AKBÜLBÜL ÇELİK
HASAN HÜSEYİN KORKMAZGİL VE KAVELYUNUS YAŞAR
KAFESTEKİ PANTER VE BİZŞÜKRAN KAYA
ALTYAPI ÇALIŞMASINDA KEMİKLER ÇIKTI
SUYU ÇEKİLEN GÖLDE İNSAN KEMİKLERİ
GEZERAVCI, ÜNİVERSİTELİLERLE BULUŞTU
RIZVANOĞLU: "EBER İÇİN ACİL VE BİLİMSEL EYLEM PLANI İSTİYORUZ"
VOLEYBOLUN GELECEĞİ ANTALYA'DA KONUŞULDU
BAŞKAN UYSAL TRABZON TANITIM GÜNLERİ'NDE
ERİŞKİNLERDE BU 6 AŞIYA DİKKAT!
ÖZTÜRK: "ANTALYA'NIN KAYBEDECEK ZAMANI YOK"
Tel : 0532 474 99 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim





