Bugün 25 Nisan 2024 Perşembe
  • Antalya29 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2427.694
    %-0.04
  • Dolar
    32.5699
    %0.15
  • Euro
    35.0032
    %0.66
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
“Düzenleme yapılması zorunluluk haline geldi”
26 Ocak 2023 Perşembe 18:09

“Düzenleme yapılması zorunluluk haline geldi”

Kamuda çeşitli statülerde çalışan ve farklı ücretler alan mühendis, mimar ve şehir plancılarının, son 25 yılda ekonomik ve sosyal hakları açısından ciddi bir satın alma gücü kaybına uğradığının altını çizen TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Derya

Kamuda çeşitli statülerde çalışan ve farklı ücretler alan mühendis, mimar ve şehir plancılarının, son 25 yılda ekonomik ve sosyal hakları açısından ciddi bir satın alma gücü kaybına uğradığının altını çizen TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Derya Ünver, özlük hakları ve ekonomik sorunlarının en azından asgari düzeyde düzeltilebilmesi için bazı düzenlemeler yapılmasının zorunluluk haline geldiğini vurguladı.

 

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Antalya Şubesi’nde bir araya gelen kamuda çalışan mühendis, mimar ve şehir plancıları, özlük hakları ve ekonomik taleplerini dile getirdi. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Antalya İl Koordinasyon Kurulu tarafından düzenlenen kamuda çalışan mühendis, mimar ve şehir plancıları, özlük hakları ve ekonomik talepleriyle ilgili basın toplantısında bir araya gelen mühendisler, açtıkları dövizlerle taleplerini dile getirdi. “Kamu mühendisinin masa başı memuru olmadığını biliyor muydunuz? 2022 yılı itibariyle bir kamu mühendisinin doktorun 1/3’ü maaşla çalıştığını biliyor muydunuz? Kamu mühendisinin 7/24 esasıyla çalıştığını biliyor muydunuz? Kamu mühendisinin yoksulluk sınırının yarısına çalıştığını biliyor muydunuz? Kamu mühendisleri ek zam istiyor, kamu mühendisi kaybolan itibarının telafisini istiyor, kamu mühendisi ne istiyor? Sorumluluk tazminatı, taban aylık katsayısının artırılması, mali haklarında iyileştirme, yan ödemelerin artması, en az % 195 ek gösterge yansıtma oranı” yazılı dövizler açan mühendis, mimar ve şehir plancıları adına konuşan TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri ve Çevre Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Derya Ünver, özlük hakları ve ekonomik sorunların düzeltilmesi için kanuni düzenleme yapılmasının zorunluluk haline geldiğini belirtti.

sam-0294-002.jpg

“ÇALIŞMA HUZURU VE BARIŞI OLUMSUZ ETKİLENDİ”

Kamuda çeşitli statülerde çalışan ve farklı ücretler alan mühendis, mimar ve şehir plancılarının, son 25 yılda ekonomik ve sosyal hakları açısından oldukça ciddi bir satın alma gücü kaybına uğradığının altını çizen Ünver, “Söz konusu kamu görevlilerinin sadece çalışırken aldıkları ücretlerin erimesinin yanı sıra emekliliklerine etki eden diğer hakları da diğer kamu görevlilerine göre oldukça düşük kalmıştır. Son dönemde sağlık alanında tabiplere, hukuk alanında hakim-savcılar gibi dengimiz diğer meslek gruplarına yapılan ekonomik iyileştirmeleri kapsayan düzenlemeler ile birlikte bu meslek çalışanları ile mühendis, mimar ve şehir plancıları arasındaki ekonomik fark 3-5 kat oranında açılmıştır. Bu iyileştirmeler yapılırken meslektaşlarımızın ihmal edilmesi çalışma huzurunu ve barışını olumsuz etkilemiştir” dedi.

sam-0305-001.jpg

“DÜZENLEME YAPILMASI ZORUNLULUK HALİNE GELDİ”

Özlük hakları ve ekonomik sorunların en azından asgari düzeyde düzeltilebilmesi hedefiyle bazı düzenlemeler yapılmasının zorunluluk haline geldiğini vurgulayan Ünver, “Ülkemizin planlanması, sanayileşmesi ve kalkınması için oldukça önemli olan her projenin, her çalışmanın planlanması, yaşama geçirilmesi sürecinde sorumluluk üstlenirken, planlayan, denetleyen, hak edişlere imza koyan, ülke alt yapı ve imarının, sanayinin, tarımının, madenciliğinin, ormancılığının ve üretiminin temel unsuru olan, teknik ve bilimsel temelde yürüttükleri çalışmalarla vazgeçilmez bir yere sahip olan kamuda çalışan mühendis, mimar ve şehir plancılarının özlük hakları ve ekonomik sorunlarının en azından asgari düzeyde düzeltilebilmesi hedefiyle bazı düzenlemeler yapılması zorunluluk haline gelmiştir” diye konuştu.

 

TALEPLERİNİ SIRALADI

Saha ve projelerde refah düzeyi yükselmiş bir şekilde daha verimli olunabilmesi ve dengi meslek grupları ile aralarındaki sosyal adaletin sağlanması için ‘Teknik iyileştirme’ adı altında diğer mesleklere verilen teşvik ödemesi gibi bir iyileştirmenin kamuda çalışan tüm mühendis, mimar ve şehir plancıları için de düzenlenmesi gerektiğini kaydeden Ünver, diğer taleplerini şöyle sıraladı:

“Kamuda çalışan tüm meslektaşlarımızın aldıkları büyük sorumluluğun karşılığı olarak ‘Risk ve Sorumluluk Tazminatı’ adı altında yeni bir ödeme kaleminin oluşturulması, ek ödemelerin dengimiz olan hakim, savcı ve doktorluk gibi meslekler göz önünde bulundurularak kamuda çalışan tüm meslektaşlarımız için arttırılması, Aylık tutarların, Yan ödeme oranının, Taban aylık katsayısının, Sözleşme ücretlerinin, Ek gösterge yansıtma oranlarının en az yüzde 195 olması, Ek göstergelerin en az 6400 olması ve özel hizmet tazminat oranlarının en az yüzde 250 olması gibi kamuda çalışan tüm mühendisler için arttırılması gerekmektedir.”

sam-0314.jpg

“ADIM ATILMASINI BEKLİYORUZ”

Ünver konuşmasını, “Ülkemizin; sanayileşmesi, kalkınması ve gelişmesi açısından hayati öneme sahip meslekleri icra eden bizlerin ekonomik sorunlarının çözülmesi ve meslek onurumuzun korunması konusunda bir adım atılmasını beklemekteyiz” diyerek tamamladı. HABER: YUSUF KATRAĞ

Bu haber toplam 5386 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim