- IMKB
% - Altın
6204.71
%0 - Dolar
46.4089
%0 - Euro
53.2515
%0
- GÜNCEL
- RESMİ İLANLAR
- SPOR
- SAĞLIK
- POLİTİKA
- EKONOMİ
- YAZARLAR
- EĞİTİM
- KÜLTÜR SANAT
- DÜNYA
- GENEL
- YEREL
- ASAYİŞ
- ÇEVRE VE İKLİM
- 08:08 - KAHRAMANMARAŞ’TA ARKADAŞ KAVGASI KANLI BİTTİ: 1 YARALI
- 00:03 - ADANA’DA OTOMOBİL TIRA ÇARPTI: 1 ÖLÜ, 2 YARALI
- 22:13 - ISPARTA’DAKİ FECİ KAZADA ÖLÜ SAYISI 5’E YÜKSELDİ
- 21:33 - ISPARTA VALİLİĞİNDEN KAZA AÇIKLAMASI: 4 ÖLÜ, 26 YARALI
- 21:03 - (DÜZELTME) CHP GRUP BAŞKANI ÖZGÜR ÖZEL BURDUR’DA
- 20:23 - CHP GRUP BAŞKANI ÖZGÜR ÖZEL BURDUR’DA
- 20:18 - BAHÇEDE ÇIKAN YANGIN YEDEK PARÇA DEPOSUNA SIÇRADI
- 19:52 - COŞAR, İKTİDARI SERT SÖZLERLE ELEŞTİRDİ
- 19:43 - ISPARTA’DA TUR MİNİBÜSÜ ŞARAMPOLE YUVARLANDI: 4 ÖLÜ, 16 YARALI
- 19:28 - ÖZDEMİR'DEN BABALAR GÜNÜ MESAJI
- 19:06 - VALİ ŞAHİN'DEN BABALAR GÜNÜ MESAJI
- 19:03 - MERSİN’DE YOL YAPIM HİZMETLERİNE MODERN MERKEZ
- 18:58 - MERSİN’DE ARANAN 441 ŞAHIS YAKALANDI
- 18:44 - YAĞMUR HAYATI OLUMSUZ ETKİLEDİ
- 18:27 - KÖPEĞİN ÖLÜMÜYLE İLGİLİ 1 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI
MÜJGAN AKBÜLBÜL ÇELİK / KONUK YAZAR


GÖRÜNMEZ PRANGALAR: MİRAS ALDIĞIMIZ KORKULAR
Korku, insanoğlunun en ilkel savunma mekanizmasıdır derler. Ancak bugün geldiğimiz noktada korku, bizi hayatta tutan bir kalkandan ziyade, hareket alanımızı daraltan görünmez bir kafese dönüşmüş durumda. Peki, bu duygu gerçekten doğuştan mı gelir, yoksa biz mi onu bir miras gibi kuşaktan kuşağa devrediyoruz?
Aslında bebekler, dünyanın en cesur varlıklarıdır. Henüz "tehlike" kavramıyla tanışmamışlardır; merakları, korkularından her zaman daha büyüktür. Ancak biz yetişkinler, koruma içgüdüsü adı altında kendi endişelerimizi onlara aşılamaya başlarız. Emeklerken arkasından atılan telaşlı adımlar, "düşersin" diye sıkılan eller, "aman dikkat" nidalarıyla geçen çocukluk... Sevgimizi korumak için kullandığımız o kaygılı üslup, aslında çocuğun dünyasına ilk korku tohumlarını serper.
Bu durum sadece fiziksel dünyayla da sınırlı kalmaz. Maneviyatı bile sevgi yerine korku üzerine inşa ediyoruz. Bir çocuğa "Bunu yaparsan Allah seni daha çok sever" demek varken, "Yanlış yaparsan yanarsın, cezalandırılırsın" öğretisiyle büyüyoruz. İyilik yapmanın motivasyonu, bir erdeme ulaşmak değil, bir cezadan kaçmak haline geliyor.
Gençlik yıllarında ise bu tabloya "çevre korkusu" ekleniyor. "Herkesi kendin gibi sanma" uyarılarıyla büyüyen gençler, gerçek hayata atıldıklarında zaten bir savunma duvarının arkasında duruyorlar. İş hayatına girdiğimizde ise bu duvarlar iyice kalınlaşıyor. Haksızlıklar karşısında yutkunmamızın, başkasına yapılan yanlışı "görmezden gelmemizin" tek bir sebebi var: "İşimden olurum" korkusu. Kemiklerimize kadar işleyen o endişe, bizi "Bana dokunmayan yılan bin yıl yaşasın" limanına sığınıp sessiz kalmaya mahkûm ediyor.
Toplumsal yaşamda da benzer bir döngünün içindeyiz. Doğru bildiğimizi savunurken, "Acaba başıma bir iş gelir mi?" ya da "Mağduriyet yaşar mıyım?" kaygısı, hakkın peşine düşmemize engel oluyor. İşte tam bu noktada korku, asıl amacına ulaşıyor. Başlangıçta masum bir koruma kalkanı gibi görünen bu duygu, zamanla bizi sessizliğe ve eylemsizliğe tutsak ediyor. Bir bakıyoruz ki, korkularımızın esiri olmuşuz ve bu duygu ikliminden çıkmak neredeyse imkansız hale gelmiş.
Bugün pek çoğumuzun hissettiği o derin endişe, aslında kendimizden ziyade "bizden olanlar", yani çocuklarımız ve geleceğimiz içindir. Eğer bu döngüyü kıramaz, korkuyu bir terbiye ve kontrol aracı olarak kullanmaktan vazgeçmezsek; bedel ödeyerek özgürleşen azınlığın dışında, hepimiz bu sessiz tutsaklığın bir parçası olmaya devam edeceğiz.
"Ne olacak halimiz?" sorusunun cevabı belki de çok uzağımızda değildir: Ne zaman ki korkuyu bir miras olarak devretmeyi bırakır, yerine sağduyu ve cesareti koyabilirsek; işte o zaman bu görünmez prangalardan kurtulabiliriz.
DİJİTAL RAF ETİKET SİSTEMİAV İBRAHİM GÜLLÜ
BİR FABRİKADAN FAZLASISÜLEYMAN EKİN
MEVLİD’E DEĞİL, DEVLETİN MEZHEP TERCİHİNE İTİRAZMUHARREM YELLİCE
DERİNLİKSİZ SANAT ÇAĞINDA KAYDIR BEĞEN VE TÜKETGÖZDE SARI
BABALAR GÜNÜ: SESSİZ KAHRAMANLARIN GÜNÜGÜLŞEN ARAS GÜLMEZ
MEYVEYİ DALINDAN YEMEKŞEBNEM YAPA ÖZTOPRAK
GELECEĞİN MİMARLARIIŞIK YARGIN
BABA’m!..VEDAT GÜRHAN
FAKİR BAYKURT 97 YAŞINDA (15 Haziran1929- 11 Ekim 1999)YUNUS YAŞAR
GÖBEKLİTEPE'Yİ 20 YIL ÖNCE BULDUK; DÜNYAYA ANLATABİLDİK Mİ?NİZAMETTİN ŞEN
DELİLER GEMİSİ YENİDEN YOLA ÇIKARKENMÜJGAN AKBÜLBÜL ÇELİK
KÖŞKERLİK MESLEĞİ VE AYDIN DEMİRTUĞ USTAHASAN YAKUP CANGÜVEN
BİSİKLETE ÖVGÜAHMET İLBARS
100. YILDÖNÜMÜNDE İZMİR SUİKASTİ VE İTTİHAT TERAKKİNİN SONUEŞREF URAL
YAŞAR EVCEN İLE ENİNE BOYUNA: YAŞAR EVCEN KÜLTÜR EVİYUSUF YILDIRIM
DİL POLİTİKALARI BAĞLAMINDA MUHAKEMET'ÜL-LUGATEYN VE DİL ŞUURUMUZDOÇ DR BEKİR DİREKCİ
BARIŞIN GÜCÜ VE TURİZMHÜSEYİN BARANER
TEDAVİSİ OLMAYAN YARA: ŞİİRGAZANFER ERYÜKSEL
YARGININ DİLİ NEREYE DAYANMALI?PROF DR RAMAZAN DEMİR
ÇİÇEKLERLE KONUŞUYORUM; DİNLİYORLARBAHAR UYSAL HAMALOĞLU
NADİA COMANECİ HEP 10 TAM PUAN ALIYOROYA ÖZGÜR
TÜRK MUHAFAZAKARLIĞI ve NURETTİN TOPÇU ÜZERİNEALİ İHSAN DİLMEN
YA, YAPAY ZEKÂ SİZİ YANILTIRSA…ŞENER METE
BİR RESİM FUARININ ARDINDANNURİ SEZEN
MUSTAFA ERGÜN, ANTALYASPOR A.Ş. BAŞKANLIĞINA SEÇİLDİ
AKRA CAZ'DA GENÇ PİYANİST SU YAVUZ RÜZGARI ESTİ
ÖZBEK: 'KALICI ÇÖZÜM YAPISAL REFORMLARDA'
DOKTOR HATASINI KANITLAYIP TAZMİNAT DAVASI AÇTI
ATSO'DA HATİCE ÖZ ADAYLIĞINI AÇIKLADI
16.ŞİİR ve KOMPOZİSYON YARIŞMASININ ÖDÜL TÖRENİ EĞİTİM FAKÜLTESİNDE YAPILDI
EBER GÖLÜ'NÜ KAYIKLA GEZDİLER
SAĞANAK VE DOLU HAYATI OLUMSUZ ETKİLEDİ
Tel : 0532 474 99 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim





