- IMKB
% - Altın
6811.86
%0 - Dolar
44.5989
%0 - Euro
52.3513
%0
- GÜNCEL
- RESMİ İLANLAR
- SPOR
- SAĞLIK
- POLİTİKA
- EKONOMİ
- YAZARLAR
- EĞİTİM
- KÜLTÜR SANAT
- DÜNYA
- GENEL
- YEREL
- ASAYİŞ
- ÇEVRE VE İKLİM
- 23:08 - AKDENİZ’DE AV YASAĞI BAŞLIYOR
- 22:48 - ESKİ BELEDİYE BAŞKAN ADAYINA CİNAYETLE SONUÇLANAN ALACAK KAVGASINDA MÜEBBET HAPİS
- 21:53 - SERİK BELEDİYE BAŞKANI KADİR KUMBUL CHP’DEN İSTİFA ETTİ
- 21:18 - ALANYASPOR, KASIMPAŞA MAÇI HAZIRLIKLARINA BAŞLADI
- 21:18 - ALANYA’DA ÜNİLİG YOL VE DAĞ BİSİKLETİ TÜRKİYE ŞAMPİYONASI BAŞLADI
- 20:38 - OSMANİYE’DE KAYALIKLARDAN DÜŞEN ADAM HAYATINI KAYBETTİ
- 20:10 - ÖZEL HABER / CADDELERDE SESSİZ DEVRİM
- 19:38 - İKLİM KRİZİ TUVALLERE YANSIDI
- 19:27 - TÜRK YILDIZLARI, BAKİF26'DA ÖĞRENCİLERLE BULUŞTU
- 19:13 - ADANA VALİLİĞİNDEN TAŞKIN UYARISI
- 18:08 - TARSUS’TA ULUSLARARASI ÇİKOLATA EĞİTİMİ
- 18:08 - EŞİNİ SOKAK ORTASINDA SOPAYLA DARBETTİĞİ İDDİA EDİLEN SANIĞA 19 YIL HAPİS
- 17:51 - TÜRKİYE, LÜKS YAT ÜRETİMİNDE DÜNYA 2'NCİSİ
- 17:48 - BURDUR’DA YILIN İLK 3 AYINDA 2 BİN 346 ASAYİŞ OLAYI MEYDANA GELDİ, YÜZDE 89’U AYDINLATILDI
- 17:43 - EĞİTİM-BİR-SEN ŞUBE BAŞKANI MİRAN: "OKULLARDA GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ARTTIRILMALI"
MUHARREM YELLİCE / KONUK YAZAR


TÜRK VE BATI KÜLTÜRÜ'NDE ÖRTÜK FELSEFE
Felsefe çoğunlukla sistematik düşünürlerin eserleriyle tanımlanır. Oysa insan topluluklarının gündelik yaşamında, mitlerinde, destanlarında ve sözlü kültür ürünlerinde de felsefî bakış açıları bulunur. Bu tür düşünce literatürde “örtülü felsefe” olarak adlandırılır. Kavramın kökeni Wilhelm Dilthey’in yaşam felsefesi anlayışına kadar uzanır; Dilthey, insan yaşamının yalnızca bilimlerle değil, aynı zamanda tarihsel ve kültürel bağlamdaki anlam yapılarıyla kavranabileceğini vurgular [1]. 20. yüzyılda Michael Polanyi, “örtük bilgi” kavramıyla bu çizgiyi derinleştirmiştir; ona göre insan, bilginin tamamını açıkça ifade edemez ve bilginin önemli bir kısmı sezgisel, deneyimsel ve örtük bir boyut taşır [4].
Türk halk kültüründe atasözleri, destanlar ve halk edebiyatı ürünleri aracılığıyla güçlü bir örtülü felsefe göze çarpar. Atasözleri gündelik söyleyiş içinde felsefî tavırları açıkça ortaya koyar: “Komşu hakkı Tanrı hakkı” etik değerlerin kutsallaştırılmasını; “Azıcık aşım kaygısız başım” Stoacı bir kanaatkârlığı; “Ecel geldi cihane, baş ağrısı bahane” ise ölümün kaçınılmazlığına dair kaderci bir metafiziği dile getirir. Türk destanlarında insanın kaderiyle mücadelesi, toplumun siyaset anlayışı ve doğa ile kurulan kozmik ilişki ön plana çıkar. Ergenekon Destanı demir dağı eriterek özgürlüğe çıkışı simgeler ve insan emeğiyle kaderini değiştirebileceği düşüncesini yansıtır. Oğuz Kağan Destanı gök-tanrı merkezli bir cihan hâkimiyeti ülküsüyle kozmik düzenle uyumlu siyaset anlayışını dile getirir. Yer-su inancı doğa varlıklarının kutsallığını ortaya koyar ve panteist bir yaklaşımı temsil eder. Halk edebiyatında Yunus Emre’nin “Bir ben vardır bende benden içeri” dizesi insanın içsel varlığı ve bilinci üzerine örtük bir metafizik anlayış sunarken [2], Karacaoğlan’ın şiirlerinde ise insan-doğa bütünlüğü güçlü bir şekilde hissedilir.
Batı kültüründe de örtülü felsefenin izleri mitolojilerden dinî metinlere kadar uzanır .Yunan mitolojisinde Prometheus’un ateşi insana vermesi, bilginin ve özgürlüğün bedelini vurgular [3]. Sisyphos’un sonsuz çabası ise hayatın absürdlüğü üzerine yapılan felsefelerin temelini oluşturmuştur . Hıristiyan geleneğinde Yuhanna İncili’nde geçen “Önce söz vardı” (Yuhanna 1/1) ifadesi logos kavramı üzerinden varlık ve bilgi felsefesine işaret eder. İsa’nın Dağ Vaazı’ndaki öğretiler evrensel etik değerler olarak yorumlanmıştır. Grimm masallarında iyinin kötüyü yenmesi ahlâkî düzen anlayışını, Kral Arthur efsanelerinde ise adalet, kahramanlık ve eşitlik üzerine örtük bir siyaset felsefesini destekler.
Türk ve Batı kültürleri karşılaştırıldığında farklılıklar belirginleşir. Türk düşüncesinde doğa kutsaldır; Batı’da ise çoğu zaman tanrıların çatışma alanı olarak görülür. Türk atasözlerinde kaderci bir anlayış baskınken, Batı geleneğinde insan iradesiyle kader arasındaki çatışma daha çok vurgulanır. Türk halk kültürü topluluk dayanışmasını ön plana çıkarırken, Batı geleneğinde bireysel sorumluluk daha güçlüdür. Yunus Emre’nin içsel ben vurgusu, Batı’da Augustinus’un Tanrı’ya içsel dönüş öğretisiyle dikkat çekici paralellikler taşır.
Sonuç olarak örtülü felsefe, halk kültürlerinin düşünce dünyasının önemli bir boyutudur. Türk kültüründe topluluk, doğa ile uyum ve kader vurgusu baskınken, Batı geleneğinde birey, özgür irade ve etik sorumluluk öne çıkar. Bu örtük düşünceler, yazılı felsefe sistemlerinin oluşmasına zemin hazırlamış ve insanlığın ortak düşünce mirasını beslemiştir.
KAYNAKLAR
[1] Wilhelm Dilthey, Introduction to the Human Sciences, Princeton University Press, 1989, s. 23–27.
[2] Mustafa Tatcı, Yunus Emre Divanı, MEB Yayınları, Ankara 1991, s. 112.
[3] Hesiod, Theogony, Trans. Hugh G. Evelyn-White, Harvard University Press, 1914, s. 40–45.
[4] Michael Polanyi, The Tacit Dimension, University of Chicago Press, 1966, s. 4–Mircea Eliade, Mitlerin Özellikleri,
Alfa yayınları.sf.18.25.istanbul.2018.
YÖRÜK- TÜRKMEN ADLARI ÜZERİNDEN YENİ KİMLİK KURGULARIMUHARREM YELLİCE
BENİ LEYLEKLER GETİRMİŞ OLAMAZ ANNE!GÜRSEL KAYA
VİCDAN: RUHUN YORULMAYAN BEKÇİSİMÜJGAN AKBÜLBÜL ÇELİK
DÜNDEN BUGÜNE YANLIŞ GİDEN NE?TARIK ÇELENK
MUSLUKTAN AKAN SU NE KADAR GÜVENLİ?CEM ARÜV
SAMUEL BALLET HEMEN SATILMALIDIRKAHRAMAN KÖKTÜRK
YENİDEN YENİDEN DOĞMAK VE MOLA HAKKINI GERİ ALMAKBAHAR UYSAL HAMALOĞLU
İDİL VE URALLARDA TÜRK RUHUNURİ SEZEN
ANTALYA’NIN ALIN TERİ EZİLMEZ!1 TONDAN 1300 TONA UZANAN BİR EMEK DESTANISÜLEYMAN EKİN
BU BELEDİYECİLİK ZİHNİYETİ OLAMAZVEDAT GÜRHAN
BİLİNÇ ÇAĞINDA BAHARBİHTER GÖRDÜ
ZAMANIN ÇARKINDA YENİ BİR DÜNYA VE TÜRKİYEIŞIK YARGIN
MUHAFAZAKARLIK; ‘YERLİ ve MİLLİLİK’ ÜZERİNDEN BATI KARŞITLIĞIALİ İHSAN DİLMEN
MİRASIN ESARET ESTETİĞİ: SANATIN YENİ SAVAŞ KİMLİĞİGÖZDE SARI
KARGODA ÜCRET TUZAĞIAV İBRAHİM GÜLLÜ
GÖNÜLLÜ UYUMARAZİYE GÖK AKTAŞ
110 MİLYAR DOLAR BİR HEDEF DEĞİL, BİR ZİHİN DEVRİMİDİRHÜSEYİN BARANER
HASTA BİNA SENDROMUAHMET İLBARS
KAZANANI OLMAYAN, KAYBEDENİ ÇOK OLAN SAVAŞNİZAMETTİN ŞEN
YARIM KALAN AMA DEVAM EDEN BİR HAYATŞAFAK ÇELİK
ANKARAŞENER METE
GÜÇLÜ KADIN MI, YORULMUŞ KADIN MI?DERYA DEMİR
BİR TÜRKÜNÜN ARKA SOKAKLARI: ÜSKÜDAR'A GİDERKEN ALDI DA BİR YAĞMURGAZANFER ERYÜKSEL
BEHÇET KEMAL ÇAĞLAR İLE “YUNUS EMRE VE MEZARI” ÜZERİNEYUNUS YAŞAR
BAİB'DE YENİ YÖNETİM GÖREVE BAŞLADI
AKRA GRAN FONDO ANTALYA START ALDI
İSMAİL BAHA SÜRELSAN ANISINA ÖDÜL TÖRENİ
NAFAKA NEDENİYLE ENGELLİ MAAŞI BAĞLANMADI
HEM TEDAVİ GÖRÜYORLAR, HEM PARA KAZANIYORLAR
TÜRK TARIMI İÇİN STRATEJİK KAZANIM FIRSATLARI
8'İNCİ ETNOSPOR FORUMU ANTALYA'DA
3 ÇOCUK ANNESİ GAMZE, BABA MESLEĞİ FIRINCILIĞI SÜRDÜRÜYOR
Tel : 0532 474 99 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim





