Bugün 25 Nisan 2024 Perşembe
  • Antalya25 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2427.694
    %-0.04
  • Dolar
    32.5699
    %0.15
  • Euro
    35.0032
    %0.66
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
“Türkiye’den dünya markaları çıkar”
01 Aralık 2022 Perşembe 15:56

“Türkiye’den dünya markaları çıkar”

KONYSİAD’ın konuğu olan ve iş insanlarına “Antalya’dan Dünya Markaları Çıkar” konulu bir sunum gerçekleştiren Marka Danışmanı Özel Oytun Türkoğlu, Türkiye’den dünya markaları çıkacağına inancının tam olduğunu vurguladı.

Konyaaltı Sanayici ve İş İnsanları Derneği (KONYSİAD) olağan toplantısı şehir merkezindeki bir otelde gerçekleştirildi. Toplantının konuşmacı konuğu Marka Danışmanı ve Akdeniz Üniversitesi Öğretim Görevlisi Özel Oytun Türkoğlu oldu. Açılış konuşmasını KONYSİAD Yönetim Kurulu Genel Sekreteri Özhan Sade'nin yaparak küresel dünyada markalaşmanın, pazarlamanın, dijitalleşme ve iletişimin önemini vurguladığı toplantıda, KONYSİAD Başkanı İlhami Kaplan ve Konyaaltı  Kaymakamı Kamil Köten tarafından yeni üye Serkan Sürer'e katılım belgesini verildi. Konyaaltılı iş insanlarına “Antalya’dan Dünya Markaları Çıkar” konulu bir sunum gerçekleştiren Türkoğlu, marka yaratmanın süreçlerine değindi. İnsanların bir şey satın alırken duygunun ön planda olduğuna işaret eden ve marka tarihinin çok eskilere dayandığını kaydeden Türkoğlu, Türkiye’nin değer dolu bir ülke olduğunun altını çizdi.

sam-8920.jpg                                                                          

“DUYGUYA PARA ÖDÜYORUZ”

Marka, satış, pazarlama ve satın almanın önemine dikkat çeken Türkoğlu, duygu ve algı yönetiminde markanın yerine işaret ederek, “Biz burada duyguya para ödüyoruz, yani duyularımıza. Bir insan ürün alırken o üründen hissedeceği duygu için satın alıyor. Markacılıkta eğer beş duyuya aynı anda hitap ediyorsanız satışınız çok kolay” diyerek dondurma, limon ve nohut örneklerini verdi.  

 

“MARKANIN TARİHİ 7 BİN YIL ÖNCESİNE DAYANIYOR”

Markanın çok eski çağlarda var olduğunu ve tarihinin 7 bin yıl öncesine dayandığını kaydeden Türkoğlu, konuşmasına şöyle devam etti:

“İlk örneklerini gördüğümüz yer Mısır ve diğer coğrafyalardaki mağaralar. Mağaranın kime ait olduğunu veya mağarayı kimin bulduğunu, içindekileri kimin yaptığını işaretlemişler. Mağara duvarları ve bizonlar var. Daha sonraki süreçte toprak ürünlerinde görülüyor, çanak, çömlek, kiremit, tuğla gibi. Ürünlerin üretildiği yerin belirtilmesi amacıyla kullanılıyor. Çömleklere nerenin ürünü olduğunu ayırt etmek için damga vuruluyor. Bu topraklardaki kökeni de çok eskilere dayanıyor. Bizde 1400’lü yıllardan kalma markalar var. Bizde markanın ilk kanunu çıkalı 151 yıl oldu. Dünya üzerinde markayı en iyi anlatan Alameti Farika, Osmanlıca’dır. Alamet iz, işaret demek, Farika da fark demektir. Bir şeyi diğerlerinden ayıran iz ya da işarete marka denmiş.”

sam-8916.jpg

MARKANIN ÖNEMİ

Markalama ve markalaşma süreçlerinin psikoloji, sosyoloji ve istatistik ile ilişkili olduğunu aktaran Türkoğlu, “Bu işte en önemli kısım pazar araştırmasıdır. Marka süreklilik arz eder, adım adım ve detaylı şekilde işlenir. Dünya markası çıkarmanın ilk adımı tüm dünyaya uygun bir markalama süreci geçirmektir. Türkiye'den dünya markaları çıkarmak, eğitimden tanıtım ve teknolojiye kadar halkın da iş birliğiyle gerçekleşebilir" diye konuştu.

 

“TÜRKİYE’DEN DÜNYA MARKALARI ÇIKACAĞINA CANI GÖNÜLDEN İNANIYORUM”

Türkiye’nin çok önemli markaları olduğuna da dikkat çeken Türkoğlu, “Türkiye’den dünya markaları çıkacağına canı gönülden inanıyorum. Bunu 10 yıldan fazla süredir 500 bin kişiye yüz yüze, bir milyon kişiye de online etkinliklerde anlattım ve buna canı gönülden inanıyorum. Bizim de, dünyanın bir çok yerine ihracat yapan, dünyaya satış yapan markalarımız var. En değerli Türk markası olan Turkish Airlines’ın marka değeri 1.6 milyar. 2021’de markalarımızın toplamı 25 milyar dolar ediyordu. Şimdi ilk 100 kulübümüz 16 milyar dolar. İlk 100 markanın toplamı. Burada bizim gidecek çok daha yolumuz var. Bunu ‘Türk malı iyidir’ dedirterek yapacağız. Made in Türkiye arması basılacak ve ürüne değer katacak. Made in Türkiye etiketinin arkasının doldurulması, kaliteli ürün üretmek ve iyi ticaret yapmak çok önemli” şeklinde konuştu.

sam-8928-003.jpg

“TÜRKİYE’NİN HER YERİ DEĞER DOLU”

Türkiye’nin toprağının, altının, üstünün marka dolu olduğunu vurgulayan Türkoğlu, “Türkiye coğrafyasının her yerinde inanılmaz sayıda değer var. Dünyada bizim kadar çok ürün yetişen toprak var mı? Bir tek kahve yetişmiyordu onu da Gaziantep’te yetiştirmeye başladık. Tüm ürünlerin yetiştiği bir coğrafyamız var. Muhteşem bir toprak. Çanakkale’de toprağın altında yatanların benzeri hiçbir ülkede yok. Türkiye, altı, üstü, her yeri  değer dolu bir coğrafya” ifadelerini kullandı. Türkoğlu, konuşmasından sonra iş insanlarının kendisine yönelttiği soruları yanıtladı.

 

“YEREL DÜŞÜN KÜRESEL HAREKET ET”

KONYSİAD Başkanı İlhami Kaplan ise, “Bitmeyen ekonomik    krizlere rağmen, hala ticaretimizi ayakta tutmaya  çalışırken, değerli konuğumuz bizlere,  marka   olma  noktasında önemli  açıklamalarda bulundu. Kendisine çok teşekkür ediyoruz.  Bu belirsiz ortamlarda, akılda net bir şekilde kalıp marka olabilmek, gerçekten hiç de kolay değil ama anladığım kadarıyla bu konuşmadan çıkacak slogan 'Yerel düşün, küresel hareket et' olacaktır" dedi.

sam-8925.jpg

ATATÜRK’ÜN İMZALARINDAN OLUŞAN PLAKET HEDİYE EDİLDİ

Toplantı sonunda KONYSİAD Başkanı İlhami Kaplan, Yüksek Danışma Kurulu Başkanı İsmail Bilal, Geçmiş Dönem Başkanı Av. Bora Terzioğlu ve Genel Sekreter Özhan Sade tarafından Özel Oytun Türkoğlu’na, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün imzalarından oluşan plaket hediye edildi. Toplantı, çekilen aile fotoğrafıyla sona erdi. HABER: YUSUF KATRAĞ

sam-8912.jpg

Bu haber toplam 2452 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim