Bugün 16 Mayıs 2024 Perşembe
  • Antalya14 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2471.061
    %-0.00
  • Dolar
    32.1553
    %-0.12
  • Euro
    34.9051
    %0.74

Adem Vural / SON HABER

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Adem Vural / SON HABER

Bisiklet ve yürüyüş yolu

14 Mart 2022 Pazartesi 04:52

  Antalya gibi turizm, tarım ve ticaretin merkezi haline gelen bir şehirde şüphesiz şehir planlaması çok mühim.

Şehir planlamasında sosyal donatı alanları kadar toplu ulaşım modeli, yürüyüş yolları ile bisiklet yolları da büyük önem arz ediyor.

            Mesela geniş yollarımız olmadığı için bir çok mahalle ve sokakta bisiklet ve yürüyüş yolları için alan ayrılamamış durumda.

Planlamada bisiklet yolları ile yürüyüş yolu yapılmasına uygun olan bölgelerde de ilgili belediyeler düzenleme yapmakta.

     Bu manada Muratpaşa Belediyesi, falez sahil bandı boyunca uzanan eski Lara Caddesi’nde bisiklet ve yürüyüş yolunda yenileme çalışması yapıyor.

   Antalya’nın doğa harikası falez kıyı bandında plajları, Deniz Yüzü ve Dağ Yakası kafeleri ve parklarıyla bütünlüklü bir yaşam alanı oluşturan Muratpaşa Belediyesi, yaklaşık 5 kilometrelik caddenin bisiklet ve yürüyüş yollarında yenileme çalışmalarına başladı.

   Diğer taraftan Erdal İnönü Kent Parkı’ndan Düden Parkı’na uzanan eski Lara Caddesi’nde devam eden çalışmalar kapsamında yürüyüş ve bisiklet yolu taşıt trafiğinden ayrılıyor. Fen İşleri ve Park Bahçeler Müdürlüğü’nün birlikte çalıştığı projede yürüyüş yolu kauçuk malzemeyle kaplanacak. Çalışmaların yüksek turizm sezonu öncesinde tamamlanması hedefleniyor.  

   Belediyenin, falez bandını bir yaşam alanına dönüştüren ilk çalışması Ziya Gökalp Kent Parkı ve Deniz Yüzü Kafe oldu. Antalya’nın Akdeniz’e uzanan en uç noktası Bababurnu’nda bulunan park ve kafe, Kasım 2017’de hizmete açıldı. Uzun yıllar bazı çevrelerin işgalli kullanımı altında kalan 35 bin 500 metrekare genişliğindeki alanda işgaller kaldırıldı ve kent parkı olarak projelendirildi. Doğal konumu itibariyle “Antalya’nın balkonu” diye de anılan parkın düzenleme çalışmalarında 282 ağaç korundu,  yeni ağaçlar dikildi.

   Muratpaşa Belediyesi’nin bir diğer işletmesi Dağ Yakası Kafe ve Erdal İnönü Kent Parkı ise Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Hiç şüphesiz ki, Antalya dünyanın en güzel yeridir” dediği Erenkuş’un yanı başında yer alıyor. Haziran 2017’de törenle açılışı gerçekleştirilen kent parkıyla falez kıyı bandında uzun süre atıl durumda bekleyen 25 bin metrekare genişliğindeki bir alanı yeniden kente kazandırıldı.

            Antalya’mızda bu tarz çalışmaların artarak devam etmesi ve daha geniş bölgelere yayılması lazım.

            Esenlikler diliyorum.

Bu yazı toplam 545 defa okunmuştur.
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim