Sera Atıklarının işlenerek organik gübreye dönüştürülmesi; son zamanlarda oldukça yaygın olan bir sistem.
Bu proje ile hem görüntü kirliliği önleniyor, hem de ekonomiye katkı sağlanıyor.
Dahası çevre tahribatının da önüne geçilmiş oluyor.
Belediyelerimizde bu manada organik gübre çalışmalarını devam ettiriyor.
Kepez Belediyesi, kompost üretim makinesiyle günde 5 ton sera bitki atığını işleyerek, 1,5 ton organik gübreye dönüştürüyor. Kepez Belediyesi, ilçede çevre kirliliği oluşturan sera bitki atıkları sorununu, kompost üretimi yapan makineyle ortadan kaldırıyor.
Yeşil seferberliği kapsamında başlatılan katı atık toplama projesi için geliştirilen bu makine ile 12 ay boyunca sebze, meyve ve kesme çiçek üretiminin yapıldığı ilçede, günlük 5 ton bitki atığı komposto dönüştürülüyor. Üretilen organik gübre de ücretsiz olarak Kepezli çiftçilere veriliyor.
Bitki atıklarını organik gübreye dönüştüren makinenin tanıtımı, sera üretimin yoğun olarak yapıldığı Gaziler Mahallesi’nde yapıldı.
Evet. Kepez Belediyesi sera atıklarından kendi çiftçileri için ücretsiz gübre üretimini devam ettiriyor. Hem çevre kirliliğini ortadan kaldırma anlamında önemli bir çalışma, hem de çiftçilere külfet getirmeden ihtiyacının karşılanması bakımından mühim.
Diğer taraftan mobil olarak kullanabilecek olan kompost makinesi, sera bitki atıklarını Temizlik İşleri Müdürlüğü şantiyesinde ya da sera alanlarında gübre haline getirecek.
Kepezli çiftçiler, Kepez Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü’nü arayarak, seralarındaki bitki atıklarının alınmasını talep edebilecekler.
Kepez Belediyesi, önümüzdeki günlerde düzenleyeceği eğitimle çiftçileri, sera atıkların toplanması ve gübreye dönüşmesiyle ilgili bilgilendirecek.
Bu olumlu çalışmaların devam etmesi temennimle.
Esen kalın.
Bu yazı toplam 577 defa okunmuştur.