Bugün 19 Mayıs 2024 Pazar
  • Antalya20 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2504.005
    %0.00
  • Dolar
    32.1989
    %0.00
  • Euro
    34.8984
    %0.00

Adem Vural / SON HABER

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Adem Vural / SON HABER

Kepez ve turizm

24 Eylül 2021 Cuma 00:19

    Antalya’mızda tüm ilçelerimizin diyebilirim ki farklı güzellikleri ve özellikleri bulunmakta.

            Mesela Korkuteli’nin turizm potansiyeli ile Manavgat’ın turizm potansiyeli çok farklı. Korkuteli’de gün ışığına çıkarılmayı bekleyen Selçuklu dönemi ile Osmanlı İmparatorluğu dönemi tarihi eserler yer alırken, Manavgat’ta, Elmalı’da, Finike’de, Demre’de ve Kaş’ta çok zengin tarihi eserlerimiz yer almakta.

            Kepez’de de tarihi güzelliklerimizi ön plana çıkarmak ve turizmimizi canlandırmak için bir takım çalışmalar başlatıldı.

   Bu manada Kepez Belediyesi, bitki temizliği ve arkeolojik kazı çalışmalarıyla gün yüzüne çıkardığı şehir merkezinin hemen yanı başındaki 2 bin 200 yıllık Lyrboton Kome Antik Kenti’ni, ‘Arkeopark’ projesi ile turizme kazandırıyor.

   Kepez ilçesi Varsak Menderes Mahallesi’nde bulunan Perge Antik Kenti'ne bağlı büyük bir zeytinyağı üretim köyü olan Lyrboton Kome, turizme hizmet vermeye hazırlanıyor.
   Kepez Belediyesi’nin 2016’da başlattığı kurtarma çalışması neticesinde 2 bin 200 yıllık Lyrboton Kome Antik Kenti, bilinir hale gelmişti.
Kepez Belediyesi öncülüğünde,  Antalya Müzesi ve Akdeniz Üniversitesi işbirliğinde antik kentte yapılan bitki temizliği, arkeolojik kazı ve restorasyon çalışmaları da geçtiğimiz yıllarda tamamlanmıştı.
Yüzden fazla zeytinyağı işliği, Roma dönemi hamamı ve Bizans dönemi 5 kilise, sivil konutlar ile Arete Kulesi kalıntılarının bulunduğunu antik kenti, Arkeopark  Projesi ile turizme açılıyor.
   Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda faaliyet gösteren Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) ve Kepez Belediyesi işbirliğinde ‘Lyrboton Kome Arkeopark Projesi’ geliştirildi.  İki kurum arasında imzalanan işbirliği protokolü ile Lyrboton Kome Antik Kenti bir arkeopark haline getirilecek.
 Proje ile zeytin teması üzerinden çeşitli interaktif programlar ile kültür ve eko turizm başta olmak üzere bölgeye bir alternatif turizm destinasyonu statüsü kazandırılması amaçlanıyor.

  Arkeopark haline getirilecek olan Lyrboton Kome,  BAKA koordinasyonunda paydaşlarla birlikte hazırlanan ‘Kuzey Antalya Eko Turizm Rotası’ nın ilk ayağını oluşturacak.

Proje kapsamında; antik kentin zeytinyağı işleme ünitelerinden örnekler restore edilerek, dönemin zeytinyağı işleme süreçleri ziyaretçilere sunulacak. Antik kent ziyaretini kolaylaştırmak üzere yürüme yolu ve aydınlatma altyapısı iyileştirilecek. Seyir terasının yapılacağı antik kente girişte karşılama ve sergi ünitesinin yanı sıra zeytincilik faaliyetleri ile uğraşan bölge çiftçilerinin turizm gelirlerinden pay almalarını sağlamak üzere kooperatif de kurulacak. Kurulacak kooperatif ile Lyrboton Kome markası altında bölge çiftçisinin ürettiği zeytinyağının değerinin artması sağlanacak.
Antik kenti ziyaret edecek misafirlerimizin hatıralarında güzel bir imaj bırakarak bölgeden ayrılmalarını sağlamak amacıyla, antik şehirde 500, 600 adet zeytin ağacı dikimi gerçekleştirilecek. Proje kapsamında zeytin taş baskı soğuk sıkım atölyesi de inşa edilecek.

            Temennim tarihi eserlerin gün ışığına çıkarılarak turizmimizin daha da canlandırılması.

            Bu tarz çalışmaların desteklenmesi lazım.

            Esen kalın.

 

 

 

Bu yazı toplam 231 defa okunmuştur.
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim