Bugün 03 Mayıs 2024 Cuma
  • Antalya18 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2395.066
    %-1.33
  • Dolar
    32.3403
    %-0.46
  • Euro
    34.7603
    %-0.24

Adem Vural / SON HABER

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Adem Vural / SON HABER

Tarım odaklı çalışmalar

10 Nisan 2023 Pazartesi 16:18

Üretim odaklı ve tarımın geliştirilmesine yönelik her çalışmanın ve projenin önemi var.

İster büyük ölçekli olsun, ister küçük ölçekli üretimin yaygınlaştırılması, geliştirilmesi ve en mühimi de teşvik edilmesi ile ilgili projeler önemli.

Siz değerli okurlarıma bu tarz projeleri, çalışmaları bu köşemden iletmeye çalışıyorum.

İlimizdeki yerel belediyeler, kamu kurum ve kuruluşların bu tarz çalışmalarından bahsediyorum.

Bunlardan birisi de Büyükşehir Belediyesi.

Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin başlatmış olduğu Çevre Dostu Çiftçi Kart Projesi kapsamında zirai ambalaj atığı toplayarak çevrenin korunmasına katkı sağlayan çiftçiler ödüllendirildi. Proje kapsamında 7 ayda 1408 çiftçi 1150 kilogram zirai ambalaj atığı topladı. Pilot bölge olarak Kumluca’da başlayan projeyi tüm Antalya’ya yaygınlaştıracaklarını söyleyen yetkililer, “Projeyle çevreyi ve insan sağlığını koruyoruz, çiftçimizi destekliyoruz” dediler.

Öte yandan Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin çevre ve insan sağlığı açısından önemli bir sorun haline gelen zirai ambalaj atıklarının toplanması ve kontrolü için geçen Ağustos ayında başlattığı "Çevre Dostu Çiftçi Kart" projesi kapsamında ilk ödüller sahiplerini buldu.

Geçtiğimiz sene Ağustos ayında pilot bölge olarak Kumluca’da başlatılan projenin yoğun ilgi gördüğünü söyleyen Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Lokman Atasoy, projenin Türkiye’ye örnek olduğunu belirtti. Atasoy, projenin Türkiye’de yaygınlaşacağını belirterek, “Şu anda bizi dikkatle izliyorlar. Farklı farklı bir takım projeler geliştirildi bununla ilgili ama otomasyonuyla, takip sistemiyle ödül sistemiyle böyle bir proje olmadı. Bu ayın 11’inde Çanakkale’ye davet edildik. Buradaki uygulamalarımızı, tecrübelerimizi aktaracağız.

Kumluca’dan sonra Finike, Demre gibi ilçelerimizde de Çevre Dostu Çiftçi Kart Projemizi uygulayacağız. Antalya genelinde de bir sistem dahilinde geliştirip Türkiye’ye örnek bir proje olarak yaygınlaştırmak hedefindeyiz” dedi.

Söz konusu proje kapsamında Çevre Dostu Çiftçi Kart Projesi ile çiftçiler kendilerine dağıtılan kartlar ile otomatları çalıştırarak zirai ambalaj atıklarını buraya attı. Otomatlara atılan ambalajların ağırlığına göre sistemde toplanan puanlar

çiftçilerin kartlarına birikti. 7 ayda en fazla zira ambalaj atığı toplayan çiftçilere sera naylonu, yapışkan tuzak, sera ipi, klips gibi ödüller verildi.

Çiftçileri teşvik etmeye yönelik bu tarz çalışmalar mutlaka meyvesini veriyor.

Tarımdaki mevcut sorunlar da çözülürse çok daha etkili projeler ortaya konulacağını düşünüyorum.

Esen kalın.

Bu yazı toplam 439 defa okunmuştur.
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim