Antalya’nın trafiği ve ulaşımı malum. Her geçen gün daha da sorunlu hale gelmekte.
Artan araç sayısı ile birlikte motosikletler, elektrikli bisikletler, scooterler de trafiği daha da sorunlu hale getirirken, yayalar için neredeyse yürüyecek bir alan kalmadı desem yanlış olmaz. Bununla alakalı farklı kavşaklarda şehir içinde trafiği rahatlatmak ve tıkanıklığı gidermek maksadıyla bazı çalışmalar yapılıyor.
Bunlardan birisi de Akıllı Kavşak Yönetim Sistemi.
Bu manada Antalya Büyükşehir Belediyesi akıllı kavşaklarla kent içi trafiği daha akıcı ve ekonomik hale getiriyor. Ulaşım Planlama ve Raylı Sistem Dairesi Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen Akıllı Kavşak Yönetim Sistemi Kurulması İhalesi kapsamında 38 kavşak daha sinyalizasyon kontrol cihazlarına eklenen sistemlerle akıllı kavşak olacak. Akıllı kavşaklar ile trafikte bekleme süreleri azalırken, zaman kaybı ve yakıt tüketimi azalacak.
Diğer taraftan trafiğe kayıtlı 1 milyondan fazla araç ile Türkiye’de en fazla araç sayısına sahip 4. İl olan Antalya’da trafiği daha akıcı hale getirmek ve yoğunluğu azaltmak için çalışmalar sürüyor. Antalya Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Planlama ve Raylı Sistem Dairesi Başkanlığı özellikle kavşaklardaki bekleme sürelerini azaltmayı hedefleyen akıllı kavşaklar projesini hayata geçirdi. İhalesi yapılan proje ile Sağlık İl Müdürlüğü ve Laura Kavşağı’nda bir süreden beri uygulanan akıllı kavşaklara 38 kavşak daha eklenecek. Tam Adaptif Kavşak Sistemi İhalesi kapsamında Konyaaltı Gürsu Kavşağı’nın da sinyalizasyon sistemi akıllı kavşak sistemine dönüştürüldü.
Aynı şekilde tam Adaptif Sistem kapsamında17 metre yüksekliğe konulan 360 derecelik kameralarla alınan veriler, görüntü işleme tekniği kullanılarak kavşağın anlık yoğunluğunu ölçmeye yardımcı oluyor. Gerçek zamanlı bir trafik kontrol sistem çözümü olan akıllı kavşaklar içerdiği teknoloji sayesinde kavşağın tamamına hakim olabiliyor. Akıllı Kavşak sistemiyle kavşaklardan sensörler aracılığı ile elde edilen trafik verisi anlık olarak kullanılarak, sinyalizasyon otomatik olarak ayarlanıyor. Trafikte bekleme süresinin azalmasıyla trafik yoğunluğu da minimum düzeye iniyor. Araçların daha az dur-kalk yapmasıyla oluşan yakıt tasarrufu ile beraber ülke ekonomisine katkı sağlanıyor ve karbon gazı salınımının azalması ile de çevreye ve insan sağlığına katkı sağlanmış oluyor.
Kavşaklara uzaktan erişimle alakalı çalışmalar bakalım fayda getirecek mi?
Esen kalın.
Bu yazı toplam 546 defa okunmuştur.