Bugün 29 Mart 2024 Cuma
  • Antalya16 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2324.15
    %0.75
  • Dolar
    32.3591
    %0.09
  • Euro
    34.9446
    %-0.34

Mustafa Yetgin

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Mustafa Yetgin

Üreticilere teknolojik destek

04 Şubat 2022 Cuma 01:39
Ağır Kış şartlarının devam ettiği günlerdeyiz. Bu soğuk günlerde elbette üreticilerimiz zor günler yaşamakta.
Bir taraftan eksilere kadar düşen soğuk hava, diğer taraftan ısınma giderlerinin artması kuşkusuz üreticilerimizin zor anlar yaşamasına sebep olmakta.
Bilhassa çiftçilerimiz bu soğuk günlerde en çok sera ürünlerinin don tutmaması için sabahlara kadar seralarda nöbet tutuyor.
Zor ve meşakkatli bir uğraş olan çiftçiliğe bir nebze olsun destek ve kolaylaştırıcı buluşlar temin etmek hakikaten onlara moral oluyor.
Bu manada Büyükşehir Belediyesi ‘’Dijital Tarım’’ uygulamasını devreye soktu.
   Üreticilerin zirai don kabusu “Dijital Tarım” projesiyle tarih oluyor.     Büyükşehir Belediyesi’nin Türkiye’de ilk olan akıllı tarım projesi kapsamında sera ve meyve bahçelerine ücretsiz kurulan Dijital Tarımsal Takip Amaçlı Kablosuz İzleme Sistemi ile üreticiler seralarını cep telefonlarıyla izleyebiliyor.
  Büyükşehir Belediyesi’nin üreticilerin girdi maliyetlerini düşürerek, tarım arazilerinde verimliliği arttırmayı amaçladığı akıllı tarım uygulamaları kısa sürede Kumlucalı üreticilerin yüzünü güldürdü. Türkiye’de ilk olan uygulama ile üreticiler seralarındaki sıcaklık değişikliklerini cep telefonlarından izleyebiliyor. Dijital Tarım uygulaması ile kış aylarında üreticinin kabusu olan zirai don nöbeti de tarih oluyor.
Uygulamanın Elmalı ve Kumluca ilçelerinde başladığını söyleyen yetkililer, kısa sürede verimde yüzde 15 artış yaşanırken, girdi maliyetlerinde ise yüzde 20 düşüş sağladığını belirtiyorlar.
  Söz konusu  Dijital Tarımsal Takip Amaçlı Kablosuz İzleme Sistemi seralarda anlık olarak havanın ve toprağın sıcaklığı, nem oranlarının takip edilip raporlanabilmesine imkan sağlamakta.
Yazımın başında da ifade ettiğim gibi bu tarz yenilikler ve teknolojik destekler üretimde fayda sağlar.
Bilhassa örtü altı tarımda verimi daha da arttırır.
  Bu tarz projeler daha da artmalı diye düşünüyorum.
     Sağlıcakla kalın.
Bu yazı toplam 245 defa okunmuştur.
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim