Bugün 22 Ekim 2024 Salı
  • Antalya18 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2999.711
    %0.19
  • Dolar
    34.2398
    %-0.64
  • Euro
    37.0657
    %-0.54
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
“Yanlıştan dönün”
20 Aralık 2022 Salı 17:54

“Yanlıştan dönün”

2007 yılında çıkan Enerji Verimliliği Kanunu’na göre 2 bin metrekare ve üzeri kullanım alanı olan binalarda merkezi ısıtma sistemi yapılması zorunluluğunun, Kepez Belediyesi Meclis kararıyla 10 bin metrekareye çıkarılmasının ve bu kararın

2007 yılında çıkan Enerji Verimliliği Kanunu’na göre 2 bin metrekare ve üzeri kullanım alanı olan binalarda merkezi ısıtma sistemi yapılması zorunluluğunun, Kepez Belediyesi Meclis kararıyla 10 bin metrekareye çıkarılmasının ve bu kararın Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından 15 bin metrekare ve üstü olarak onaylanmasının kanuna aykırı olduğunu kaydeden MMO Antalya Şube Başkanı Prof. Dr. İbrahim Atmaca, yanlış karardan dönülmesi çağrısında bulundu.

 

Oda binasında gazetecilerle buluşan Makine Mühendisleri Odası (MMO) Antalya Şube Başkanı İbrahim Atmaca, yönetim kurulu üyeleriyle birlikte basın açıklaması yaparak Kepez Belediyesi ve Büyükşehir Belediyesi Meclislerinin aldığı Enerji Verimliliği Kanunu’na aykırı karardan dönülmesini istedi. Enerji Verimliliği Kanunu’na göre 2 bin metrekare ve üzeri kullanım alanı olan binalarda merkezi ısıtma sistemi yapılması zorunluluğunun, Kepez Belediyesi Meclis kararıyla 10 bin metrekare ve üstüne çıkarılmasının ve bu kararın Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından 15 bin metrekare ve üstü olarak onaylanmasının kanuna aykırı olduğunun altını çizen Atmaca, kararın 5393 sayılı Belediye Kanunun 18. maddesinin (u) bendindeki ‘İmar planlarında uygun şekilde hazırlanmış belediye imar programlarını görüşerek kabul etmek Belediye Meclisinin görev ve yetkilerindedir’ hükmüne dayandırıldığına dikkat çekti. Bu hükmün kanunun üzerinde olmadığının altını çizen Atmaca, belediye meclislerinde alınan kararın vatandaşın yararına olmadığını da vurguladı. Atmaca, “Alınan bu hatalı kararın ivedilikle revize edilmesi için hem Belediyelerimize hem de konunun doğrudan muhatabı Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na çağrıda bulunuyoruz. Ayrıca kararın alındığı tarihten günümüze kadar, alınan bu hatalı karar kapsamında bir projelendirme yapıldıysa, gerekli tadilat projelerinin hızla yapılmasının da takipçisi olacağımız gibi tüm süreci gerekirse yargıya taşıma konusunda da kararlıyız” dedi. Atmaca, Kepez Belediyesi’nde alınan 10 bin metrekare ve üstü kararının Büyükşehir Belediyesi’nde 15 bin metrekare ve üstü olarak onaylanmasının da anlaşılamadığını belirtti.

sam-9355.jpg

“MESLEK ALANIMIZI İLGİLENDİRİYOR, GÖRÜŞÜMÜZÜN ALINMAMASI SON DERECE ÜZÜCÜ”

Kepez Belediye Meclisi’nin 5 Eylül 2022 tarih ve 232 nolu kararında, 5393 sayılı Belediye Kanunun 18. maddesinin (u) bendindeki “İmar planlarında uygun şekilde hazırlanmış belediye imar programlarını görüşerek kabul etmek Belediye Meclisinin görev ve yetkilerindedir” hükmüne dayanılarak Kepez ilçesi genelinde, ruhsata ilişkin işlemlere yönelik tanımlara ilişkin plan notlarına birçok maddenin eklendiğini ve binalara merkezi ısıtma sistem kurulumu zorunluluğu için ‘Yapı ruhsatına esas her bir blok için toplam kullanım alanının 10.000 m2 ve üstünde olması halinde merkezi ısıtma sistemi yapılır’ şeklinde bir plan notunun oybirliği ile kabul edildiğini belirten Atmaca, Kepez Belediyesi tarafından alınan bu kararın Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin 10 Ekim 2022 tarih ve 919 nolu kararında ‘İmar ve Bayındırlık Komisyonunun 5 Ekim 2022 tarihli raporu doğrultusunda ‘Yapı ruhsatına esas her bir blok için toplam kullanım alanının 15.000 m2 ve üstünde olması halinde merkezi ısıtma sistemi yapılır’ şeklinde oybirliği ile kabul edilerek onaylandığını kaydetti. Meslek alanlarını ilgilendiren bu kararın son derece hatalı olduğunu dile getiren Atmaca, “Kaldı ki Antalya için son derece önemli bir konunun, konu kapsamındaki meslek odasına hiç danışılmadan sadece 54 meclis üyesinin katılım gösterdiği bir toplantıda alınmış olması da son derece üzücüdür” diye konuştu.

sam-9364.jpg

“MECLİS KARARI, KANUN KAPSAMINDAKİ YAPTIRIMLARI AŞAMAZ”

“Merkezi ısıtma sistemi yapılması için zorunlu olan 2 bin m2 kullanım alanı 2007 yılında çıkan ‘Enerji Verimliliği’ kanunu gereği uygulamaya giren ‘Binalarda Enerji Performansı’ yönetmeliği kapsamındadır ve değiştirilemez. Hiçbir belediye meclis kararının kanun kapsamındaki yaptırımları aşamayacağını düşünmekteyiz, bu nedenle bu yanlıştan ivedilikle geri dönülmesi gerekmektedir” diyen Atmaca şunları söyledi:

‘2007 yılında çıkan 5627 sayılı ‘Enerji Verimliliği Kanunu’ 7. maddesinde ‘Toplam inşaat alanı yönetmelikte belirlenen mesken amaçlı kullanılan binalarda, ticari binalarda ve hizmet binalarında uygulanmak üzere mimari tasarım, ısıtma, soğutma, ısı yalıtımı, sıcak su, elektrik tesisatı ve aydınlatma konularındaki normları, standartları, asgari performans kriterlerini, bilgi toplama ve kontrol prosedürlerini kapsayan binalarda enerji performansına ilişkin usul ve esaslar,  Türk Standartları Enstitüsü ve Genel Müdürlük ile müştereken hazırlanarak Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından yürürlüğe konulacak bir yönetmelikle düzenlenir. Yönetmelik hükümlerine aykırı hareket edilmesi halinde ilgili idare tarafından yapı kullanma izni verilmez’ denmektedir. Bu kapsamda çıkartılan ‘Bina Enerji Performansı’ yönetmeliğinin 3. Maddesi de söz konusu bu yönetmeliğin ‘Enerji Verimliliği’ kanunun açıklanan bu 7. maddesine dayandığını ifade etmektedir. ‘Bina Enerji Performansı’ yönetmeliğinin 13. Maddesinin 3. bendinde de açıkça ‘Yeni binalarda; yapı ruhsatına esas olan toplam kullanım alanının 2 bin m2 ve üstünde olması halinde merkezi ısıtma sistemi yapılır’ hükmü mevcuttur. Mevzuat bu kadar açıkken, alınan Belediye Meclis Kararları ile merkezi ısıtma sistemi için zorunlu kullanım alanının önce 10 bin sonra da 15 bin metrekareye çekilmesi hukuken de yanlış olacaktır. Alınacak kararların kanun maddesini aşmaması gereklidir. Bu kapsamda da kanunen de zorunlu olan 2 bin metrekare sınır değeri muhakkak dikkate alınmalıdır.”

 

“ÖNEMLİ BİR ÇELİŞKİ”

“Belediyelerimizin öncülüğünde iklim krizinin ve neden olduğu afetlerin sıklıkla tartışıldığı bir ortamda, krize neden olan olgunun yakıt kökenli karbon salınımları olduğu bu denli bilinirken, enerji kullanımında verimsizliği ön plan çıkaracak bu şekilde bir kararın alınması da önemli bir çelişkidir” diyen Atmaca, “Dünya enerjiyi verimli kullanmak için şehir ısıtmaya yönlenmektedir. Binalarda ısıtma kaynaklı verimliliğin yükselmesi, zararlı emisyonların azaltılması için merkezi ısıtma sistemleri önem arz etmektedir. Merkezi ısıtmayı cazip hale getirmek, gider paylaşımındaki zorlukları aşmak için gerekli pay ölçerli sistem ve ilgili mevzuatı da mevcuttur. Hal böyle iken Belediyelerimizin enerji verimliliği ve emisyonlar kapsamında halkımızı doğru yönlendirmesi beklenirken merkezi ısıtma sistemleri kapsamında alınan bu kararın hem teknik hem de hukuksal açıdan yanlış olduğunu ve karşısında olacağımızı bildirmek isteriz” ifadelerini kullandı.

 

“TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ, KARARLIYIZ”

Alınan hatalı kararın ivedilikle revize edilmesi için hem Kepez ve Büyükşehir belediyelerine hem de konunun doğrudan muhatabı olan Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na çağrıda bulunan Atmaca, “Kararın alındığı tarihten günümüze kadar, alınan bu hatalı karar kapsamında bir projelendirme yapıldıysa, gerekli tadilat projelerinin hızla yapılmasının da takipçisi olacağımız gibi tüm süreci gerekirse yargıya taşıma konusunda da kararlıyız” dedi. HABER: YUSUF KATRAĞ

Bu haber toplam 2229 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim